POTVRDIO MINISTAR OBRANE

Mirovni pregovori SAD-a i talibana su bili 'ohrabrujući', nazire li se kraj najduljeg rata u koji je uključena Amerika?

 Mass Communication Specialist 3rd Class Matthew Freeman/U.S. Navy/Handout / REUTERS

Mirovni pregovori između Sjedinjenih Država i talibana o okončanju 17-godišnjeg rata u Afganistanu su ohrabrujući, rekao je u ponedjeljak u Washingtonu novi američki ministar obrane Patrick Shanahan, no dodao je da od njega još nije zatraženo da izradi plan povlačenja američkih vojnika iz te ratom razorene zemlje.

- Rekao bih da je zaključak da su razgovori bili ohrabrujući - rekao je novinarima privremeni ministar obrane prije razgovora s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Na pitanje je li dobio zadatak da izradi plan potpunog povlačenja 14.000 američkih vojnika iz Afganistana, Shanahan je rekao "nisam".

Trump planira povući 5000 od 14.000 vojnika iz Afganistana, rekao je u prosincu američki dužnosnik, što je posljednji u nizu znakova da Trump gubi strpljenje oko najduljeg rata u koji je uključen SAD i jednoj od najduljih prekomorskih vojnih intervencija. Predsjednik je prošloga mjeseca smijenio nekoliko najbližih suradnika i također odlučio povući američke vojnike iz Sirije.

Stoltenberg je ocijenio da je prerano govoriti o povlačenju NATO-ovih snaga iz Afganistana.

- U Afganistanu smo kako bi stvorili uvjete za mirno dogovoreno rješenje", rekao je. "Nećemo ostati dulje nego je od potrebno, ali nećemo otići prije nego nam situacija dozvoli da odemo ili smanjimo broj raspoređenih vojnika ne dovodeći u pitanje glavnu svrhu naše nazočnosti, a to je sprečavanje da Afganistan ponovo postane utočište za teroriste iz cijelog svijeta - dodao je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza.

- Mislim da je prerano za spekulacije jer danas moramo podržati napore za postizanje mirnog rješenja - dodao je.

Posebni američki izaslanik Zalmay Khalilzad u nedjelju navečer stigao je u Afganistan nakon šestodnevnih pregovora talibana i američkih čelnika u Dohi. Obje strane su izvijestile da su postigle "napredak" u pregovorima.

Trajanje pregovora potiče nadu da bi dogovor talibana i SAD mogao biti temelj za formalne mirovne pregovore s vladom u Kabulu, premda postoje mnoge sporne točke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:12