RIJEŠEN MISTERIJ

MISLILI SU DA JE NESTAO, A ON U ZATVORU Kina uhitila šefa Interpola čim je sletio na aerodrom

 
 REUTERS

Nestao je šef Interpola. Agencije koja objedinjuje policije 192 zemlje članice (UN ih ima 193), razmjenjuje podatke o kriminalcima i istražuje, između ostalog, nestanke ljudi. A nije znala da joj je šef nestao.

Ispitivanje

Naime, žena prvog Kineza na čelu Interpola, Menga Hongweija, izvijestila je policiju u Lyonu, gdje je sjedište Interpola, da joj supruga nema još od 29. rujna. I da ne zna gdje je. Tog je dana otputovao u Kinu. Francuska je policija izvijestila da Meng nije nestao na njezinu teritoriju.
South China Morning Post je odmah nakon što su francuski mediji objavili vijest o istrazi potvrdio da su disciplinske vlasti odvele Menga na ispitivanje na nepoznatu lokaciju “čim je sletio u Kinu”.

On je i dalje naveden na web stranici kineskoga Ministarstva za javnu sigurnost kao zamjenik ministra, ali je u travnju izgubio poziciju u hijerarhiji Komunističke partije. Za čelnika Interpola je izabran 2016., a mandat mu je trebao trajati do 2020. godine. Meng je bio blizak s bivšim šefom kineskih sigurnosnih službi Zhou Yongkangom koji služi doživotnu kaznu zatvora zbog korupcije.

Lov na lisice

Kad je Meng izabran, aktivisti su se žalili da bi Peking preko njega mogao pokušati doprijeti do disidenata koji su im nedostupni. Riječ je o operaciji “Lov na lisice” kojom vlada traži da joj se izruče njezini državljani za koje tvrdi da su korumpirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:50