SAD SE ISPRIČAO

'MISLIO SAM DA VODIM PRAVEDAN RAT' Talijanski ljevičarski terorist Cesare Battisti priznao ubojstva iz '70-ih

Cesare Battisti
 Nacho Doce/File Photo / REUTERS

Bivši ljevičarski terorist Cesare Battisti priznao je prvi put da je počinio četiri ubojstva '70-ih godina prošloga stoljeća, nakon što je desetljećima nijekao bilo kakva nedjela, te se ispričao obiteljima žrtava, rekli su u ponedjeljak tužitelji.

Battisti (64) izručen je Italiji u siječnju nakon gotovo četiri desetljeća bijega, što u Francuskoj, što u Brazilu.

- Imao je skrovište desetljećima, zahvaljujući imidžu nevine žrtve političkog progona. Sad je odlučio stvari iznijeti na vidjelo - rekao je tužitelj Alberto Nobili, čelnik milanskog protuterorističkog tima.

Battisti je osuđen u odsutnosti na doživotni zatvor za sudjelovanje u četiri ubojstva, među kojima dvojice policajca, kasnih '70-ih godina kad je bio član ekstremno lijevog pokreta Naoružani proleteri za komunizam.

Ranije je već priznao da je pripadao toj skupini, ali je uvijek nijekao da je nekoga ubio.

Ispitivan je u zatvoru tijekom vikenda i Nobili je naveo njegove riječi: "Kad sam ubijao, mislio sam da vodim pravedan rat. Sad shvaćam nedjela koja sam počinio i ispričavam se obiteljima žrtava".

Njegov odvjetnik Davide Steccanella potvrdio je kako je Battisti priznao i zanijekao da to priznanje ima ikakve veze s time što njegov klijent traži bolje zatvorske uvjete ili eventualno smanjivanje zatvorske kazne.

- Moj je klijent jednostavno odlučio pojasniti tko je bio u svojim dvadesetim godinama, a tko je sad".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:46