ZABRANE

MISLITE DA SU MJERE U HRVATSKOJ STROGE? POGLEDAJTE STANJE U ZEMLJAMA REGIJE U Srbiji pse ne smiju šetati uopće, u Crnoj Gori samo 60 minuta dnevno

 
Policija u Beogradu
 AFP

Od kada je Stari kontinent postao epicentar zaraze novim koronavirusom, europske su zemlje posegnule za različitim sredstvima u borbi protiv nekontroliranog širenja bolesti Covid-19, a države u neposrednom susjedstvu Republike Hrvatske odlučile su otići “korak dalje” i poduzeti mjere koje neodoljivo podsjećaju na koketiranje s autokracijom.

Istina, većina zapadnih zemalja bila je primorana implementirati neki oblik zabrane kretanja stanovništva dok kampanjama za javno zdravstvo apeliraju na građane da “ostanu doma”. Međutim, nekoliko zemalja odlučilo je proglasiti izvanredno stanje i policijski sat, .

Mađarska je ovoga tjedna, zahvaljujući Orbanovoj dvotrećinskoj većini u parlamentu, usvojila zakonski paket temeljem kojeg se premijeru daju gotovo nekontrolirane ovlasti bez vremenskog ograničenja.

S druge strane, srbijanska je vlada odlučila pooštriti policijski sat koji je već nekoliko dana na snazi. Po novome građani Republike Srbije neće se smjeti kretati javnim površinama od 17 sati do 5 sati ujutro, a vikendom će smjeti biti vani tek do 13 sati. Mjera je najviše šokirala ionako ogorčene vlasnike pasa koji su pokrenuli potpisivanje peticije protiv nehumanog postupanja prema kućnim ljubimcima.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić već je najavio da je spreman poduzeti i policijski sat od 24 sata na period od 14 dana ako se uskoro ne bude poboljšala epidemiološka slika u državi.

Dva metra

Granice su zatvorene, iz države smiju izaći samo diplomati, a ući samo državljani pod uvjetom da nakon dolaska odu u 28-dnevnu karantenu. Javni i međugradski prijevoz je ukinut od 20. ožujka, kao i rad kafića, restorana i frizerskih salona. Otvoreni su dućani koji prodaju hranu i medicinske potrepštine koji uglavnom rade do 15 sati, a od kupaca se traži korištenje zaštitne opreme i udaljenost od dva metra.

Unatoč tome što policijski sat nije formalno proglašen u Crnoj Gori, država koja je najdulje odolijevala koronavirusu ima strogo definirane uvjete kretanja u javnom prostoru. Naime, vlada je građanima zabranila izlazak iz objekta stanovanja od 19 sati do 5 ujutro, a vikendom od 13 sati, također do 5 ujutro.

Police officers patrol in downtown Belgrade on March 18, 2020, as Serbia has introduced curfew from 8 pm to 5 am for entire population except those authorised and night shift workers, in a bid to fight the COVID-19 disease caused by the novel coronavirus. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
AFP

Građanima se dopušta izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju maksimalno 60 minuta dnevno, dok su sportske i rekreativne aktivnosti na javnim površinama u potpunosti zabranjene, kao i sva javna okupljanja osim članova istog kućanstva. Međutim, zabrana se ne odnosi na osobe koje obavljaju usluge od javnog interesa, što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac. Nacionalni stožer Crne Gore odlučio je produljiti primjenu takvih mjere do 15. travnja.

Situacija u Bosni i Hercegovini je, očekivano, nešto kompleksnija, zato što lokalne i federalne vlade nisu u potpunosti usuglasile mjere protiv epidemije. U Doboju je sredinom ožujka održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara na kojem je donesena odluka da svi građani koji u BiH dođu iz inozemstva moraju otići u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Na snazi je i zabrana okupljanja više od 20 osoba, dok se starijima od 65 i mlađima od 18 strogo zabranjuje napuštanje domova.

Maske

Međutim, ta se mjera ispostavila neodrživom zato što vlasti nisu organizirale dostavu hrane, lijekova i mirovine, pa je vlada Republike Srpske svojim građanima odlučila omogućiti obavljanje najosnovnijih poslova.Slovenija i Hrvatska provode slične mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Obje su države obustavile javni i međugradski promet, kao i napuštanje općine stanovanja bez važeće propusnice. Nova vlada Janeza Janše donijela je odluku o obaveznoj uporabi zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama, što su građani kritizirali zato što je Svjetska zdravstvena organizacija u nekoliko prilika istaknula da korištenje maski ne sprečava transmisiju virusa.

Nabava respiratora

Europska komisija u ponedjeljak je zemljama zapadnog Balkana osigurala 38 milijuna eura pomoći; od čega će Srbiji ići čak 15 milijuna.

Riječ je o namjenskim sredstvima kojima Bruxelles državama u regiji želi olakšati nabavu respiratora, laboratorijskih kompleta i zaštitne opreme, a EU je tim zemaljama omogućila i sudjelovanje u programu zajedničke javne nabave. Više od 374 milijuna eura, koji su u sklopu fonda pretpristupne pomoći alocirani u države zapadnog Balkana, bit će prenamijenjeni za ekonomski oporavak tih zemalja nakon pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:27