StoryEditor
SNIMLJENO UNAPRIJED

Miss Venezuele prkosi koroni: Pobjednica poljupce slala u praznu dvoranu, ni suze nisu spontane

Milijuni Venezuelanaca su natjecanje pratili preko svojih TV prijemnika. I tako, barem nakratko, zaboravili nevolje svakodnevice
 Federico Parra/AFP

To je bio dirljivi vrhunac večeri: voditelj u smokingu s leptir-mašnom ponosno proglašava pobjednicu večeri: To je trenutak kada Mariángel Villasmil više nije mogla zadržati suze radosnice. U zemlji u kojoj više za nikoga nije ništa moguće, 24-godišnjoj studentici psihologije su se otvorile mnoge mogućnosti, piše Deutsche Welle.

Dotadašnja miss savezne zemlje Zulia, na granici s Kolumbijom, pobijedila je 21 konkurenticu i sada će predstavljati Venezuelu na natjecanju za Miss Universum. Na kraju vidno ganuta pobjednica kroz suze publici dobacuje: "Gracias, gracias". No ima jedan detalj u čitavoj ovoj sceni: Villasmil poljupce šalje u praznu dvoranu. Suze isto tako nisu spontane. Sve natjecateljice su prije toga snimile istu scenu koju su na kraju gledali milijuni kod kuće pred malim ekranima. Snimljeni su i defilei u bikiniju kao i inervjui.

image
Federico Parra/AFP

Miss Venezuele iz korona-konzerve

Tko je pobjednica, to je do četvrtka bila najbolje čuvana tajna u zemlji. Samo tri osobe su znale odgovor. Villasmil je kod kuće na kauču saznala da je nova miss. Ona tako u povijest neće ući samo kao 67. pobjednica natjecanja za miss Venezuele nego i kao prva u korona eri.

No koje je uopće alternative imao organizator? Otkazati "Noche mas linda"? "Najljepša noć", kako u Venezueli nazivaju ovo natjecanje? Spektakl koji se u normalnim vremenima održava na stadionu pred 20.000 gledatelja? (Usput, isti stadion je sad pretvoren u prinudnu poljsku bolnicu). Dakle otkazati manifestaciju koja žiteljima Venezuele znači isto toliko mnogo koliko i stanovnicima SAD-a "Super Bowl"?

image
Federico Parra/AFP
image
Federico Parra/AFP

Ili sve to održati uz virtualnu dramaturgiju i tako staviti na kocku popularnost ovog spektakla koji velikim dijelom i živi od napetosti. Za Mariu Gabrielu Isler nezamislivo.

"Miss Venezuela je dio naše kulture, naših osjećaja. Ova manifestacija je u našim genima. To je više od natjecanja ljepote jer pokazuje da Venzuelanke mogu ostvariti sve na svijetu", kaže Maria.

Ona sama zna o čemu govori. 2012. se nalazila na tronu kao najljepša žiteljica svoje zemlje nakon čega je ostvarila karijeru iz snova.

Godinu dana kasnije, kći jednog švicarskog iseljenika je osvojila i titulu Miss Universe što joj je omogućilo preseljenje u New York i osnivanje jedne uspješne zaklade koja se bori protiv neželjenih trudnoća kod tinejdžerica. Gabriela Isler je i šefica komunikacija pri kompaniji Miss Venezuela.

Gabriela Isler i skupi san o tomu kako postati super-model

Ono što je Heidi Klum u Njemačkoj ili Tyra Banks u SAD-u, to je Gabriela Isler u Venezueli. I još mnogo više od toga. Usporedo s njezinim munjevitim usponom, počela je propast njezine zemlje. Zbog toga Isler danas, kao malo tko drugi u zemlji, utjelovljuje nadu da će kad-tad zemlji, u kojoj trenutno vladaju bijeda, kriminal i nasilje, krenuti nabolje.

Venezuelanci ulažu i posljednju ušteđevinu kako bi svojim kćerkama omogućili privatne škole, koje koštaju po nekoliko mjesečnih plaća, u kojima se uči kako hodati po modnoj pisti. 15-godišnjakinje za rođendan dobivaju basnoslovno skupe operacije povećavanja grudi. Venezuela se, unatoč rekordnoj inflaciji, ubraja među zemlje s najvećim brojem estetskih operacija.

image
Federico Parra/AFP

Za jednu večer zaboraviti Madura i Guaidá

"Šou ništa ne mijenja kad je naša realnost u pitanju ali nam barem na jedan trenutak pomaže da zaboravimo svakodnevne brige i političke podjele", kaže Gabriela Isler koja je nedavno pred TV kamerama briznula u plač kada je upitana da komentira stanje u svojoj zemlji.

Za jednu večer pobornici predsjednika Nicolása Madura i predvodnika oporbe Juana Gualdá mogu zaboraviti svoje političke razlike i potisnuti slike praznih polica samoposluživanja koje ih očekuju sljedećeg dana.

Neke od pobjednica natjecanja za Miss Venezuele se i aktivno uključuju u krojenje političke sudbine zemlje. Isabella Rodríuez, pobjednica iz 2018., je izašla na ulice kako bi prosvjedovala protiv aktualne vlade. Ona je živući dokaz za to da i djevojke iz siromašnih slojeva mogu postati pobjednice natjecanja za Miss.

Rodríguez potječe iz Petare na rubu Caracasa, jednog od najvećeg slama u Južnoj Americi. Preko Instagrama svojim obožavateljima poručuje kako želi biti glas onih koji nemaju ništa za jelo i zdravstvenu zaštitu i traže jednaka prava za sve. Rodríguez spada u onu novu generaciju misica koje se ne ustručavaju političkog angažmana i jasnog isticanja problema svoje zemlje.

image
Federico Parra/AFP

Zemlja s najljepšim ženama na svijetu

Diego Kapeky je dobar znanac svih misica, i Rodríguez i Isler pa čak i kraljice ljepote davne 1981. Irene Sáez, koja se kasnije aktivirala u politici i izgubila od Huge Cháveza. Kapeky, bivši pjevač i glumac, ja danas jedno od najpoznatijih lica Venevisióna, jedne od najstarijih TV postaja u Venezueli. Ova postaja već godinama prenosi natjecanje za miss.

"Preko institucije Miss Venezuele smo ušli u Guinessovu knjigu rekorda", kaže. I zaista: sedam Miss Universe, šest Miss World, osam Miss International i dvije Miss Earth - ljepotice iz Venezuele su osvojile više globalnih titula na natjecanju za miss nego predstavnice bilo koje druge zemlje na svijetu.

Kapeky je u svakom slučaju sretan što je natjecanje za Miss Venezuele unatoč svim nevoljama koje su zemlju snašle i kojima se sada punom jačinom još pridružila i pandemija koronavirusa, ipak održano bez većih propusta. I da je naišlo na dobar prijem.

Unatoč tomu korona izdanje natjecanja za Miss Venezuele mora ostati iznimka.

image
Federico Parra/AFP

"Miss Venezuela je oduvijek bila magnet za oglašivače. I dalje smo na samom vrhu kada je u pitanju zabavni program no šou je ipak zbog korone izgubio na veličanstvenosti. I to se ne smije ponoviti", zaključuje Kapeky, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2020 00:11