POTRAGA ZA ISTINOM

MISTERIJ ATENTATA NA DOMINISTRA POLICIJE FEDERACIJE BiH Ni 20 godina nakon ubojstva ne zna se ni tko je ubio ni tko je naručio ubojstvo Joze Leutara

 
Misa za pokojnog Jozu Leutara 2001. (pozadina); Jozo Leutar
 / Dragan Matić/Arhiva Cropix

Članovi obitelji Joze Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i pripadnici Uprave policije federalnog MUP-a u subotu su u Sarajevu polaganjem vijenaca i cvijeća odali počast dužnosniku koji je ubijen u atentatu prije dvadeset godina, a počinitelji i nalogodavci ni do danas nisu otkriveni i procesuirani.

Uz spomen-ploču podignutu u sarajevskom naselju Ciglane u kojemu je Leutar živio i gdje je na njega i izvršen atentat, postrojili su se pripadnici počasne postrojbe federalne policije dok su članovi obitelji te bivši kolege polagali cvijeće i palili svijeće.

Među njima je bio i sin pokojnog doministra Ivica koji je podsjetio kako već dva desetljeća traje borba da se dozna istina o ovom zločinu.

"Nećemo se predati, ali bit će teško pronaći počinitelja", kazao je Ivica Leutar.

Jozo Leutar teško je ozlijeđen 16. ožujka 1999. kada je u službenom automobilu, kojim je iz stana putovao do sjedišta MUP-a, eksplodirala podmetnuta naprava. Uslijed teških ozljeda preminuo je 28. ožujka u sarajevskoj bolnici.

Uz Leutara je u automobilu bio i njegov vozač Željko Ćosić koji je također ozljeđen, ali je preživio atentat.

Ćosić je na temelju lažnog iskaza zaštićenog svjedoka bio osumnjičen kao atentator na Leutara pa je bio i optužen te je u zatvoru proveo punih 30 mjeseci, a na kraju je pravomoćno oslobođen tih optužbi.

Stvarni počinitelji ubojstva Joze Leutara i dalje su nepoznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 06:59