STARA JE 1800 GODINA!

MISTERIJ GOSPOĐE NEKO Arheolozi zapanjeni otkrićem netaknute grobnice na pitoresknom otočiću: 'Ovo je nešto najimpresivnije što smo vidjeli'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 23.07.2018. u 22:50

 • Greek Culture Ministry/Thanos Kartsoglou/Handout / REUTERS

   

  Grčki arheolozi otkrili su netaknutu grobnicu antičke plemkinje pokopane sa zlatnim nakitom na otoku Sikinos. Prema natpisu na grobnici plemkinja se zvala Neko.

  Grob je pronađen netaknut u grobnici spomenika Episkopi, rijetkoj grobnici iz rimskog razdoblja, koja je kasnije pretvorena u bizantsku crkvu i manastir. U grobu su pronađene zlatne narukvice, prstenje, dugačka zlatna ogrlica i dijelovi ženske odjeće.

  Greek Culture Ministry/Thanos Kartsoglou/Handout / REUTERS
   

  Dobro očuvani mauzolej na otočiću jugoistočno od Atene vjerojatno je bio izgrađen kako bi zaštitio grobnicu, rekli su arheolozi.

  "Nismo očekivali da ćemo imati ovoliko sreće", rekao je direktor vijeća za starine otočja Ciklada Dimitris Atanasulis i dodao: "Pronašli smo Nekin mauzolej".

  Greek Culture Ministry/Thanos Kartsoglou/Handout / REUTERS

  "Ovo je velika rijetkost. Spomenik, jedan od egejskih najimpresivnijih, ima identitet. Sada imamo osobu za koju je izgrađen, imamo njezine ostatke, njezino ime", kazao je Atanasulis.

  Unatoč pohodima pljačkaša grobova u antičko doba i različitim upotrebama zdanja kroz stoljeća, Nekina grobnica pronađena je netaknuta najviše zbog toga što je sakrivena između dva zida u podrumu zgrade", objasnio je Atanasulis.

  On je rekao kako stručnjaci misle da je Neko bila povezana s otokom no nije poznato je li zapravo bila sa Sikinosa. "Sada pokušavamo doznati nešto o toj ženi, no još smo na početku", kazao je.

  Greek Culture Ministry/Thanos Kartsoglou/Handout / REUTERS
   

  Izdvajamo