POGINULO 228 LJUDI

Misterij leta 447 iz 2009.: Pronađeni olupina i tijela stradalih iz Air Franceovog aviona

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.04.2011. u 09:19

AP

Svih 228 putnika poginulo je 1. lipnja 2009. na letu 447 iz Rio de Janeira za Pariz

Podvodni istražiteljski timovi uspjeli su u Atlantskom oceanu, sjeveroistočno od brazilske obale, pronaći dijelove misteriozno nestalog Air Franceovog aviona 2009. godine.

Francuska ministrica Nathalie Kosciusko-Morizet danas je za Radio France izjavila da su među ostacima pronađena i tijela unesrećenih. Francuski dnevnik Le Parisien javlja da je u olupini pronađeno 50-ak tijela, no istražitelji tu informaciju nisu potvrdili, već potvrdili da su samo našli dio olupine, prenosi CNN .

Svi dosadašnji opširni i skupi pokušaji pronalaska uzroka pada Airbusa nisu donijeli nikakvog rezultata, a jučerašnje otkriće bljesak je nade u konačno rasvjetljavanje cijelog slučaja.

Podsjetimo, svih 228 putnika poginulo je na letu 447 iz Rio de Janeira za Pariz, kad se avion zbog olujnom nevremena strmoglavio u Atlantik 1. lipnja 2009. godine.

Francuska agencija za istraživanje zrakoplovnih nesreća (BEA) u nedjeljnom je priopćenju izvjestila kako je ekspedicija na brodu "Alucia" uspjela otkriti "nekoliko dijelova zrakoplova u zadnjih 24 sata".

Istražitelji su ustanovili da se radi o dijelovima kobnog Air Franceovog leta, no daljnje informacije zasad neće izaći u javnost. Isto tako, istražitelji su odbili navesti o kojim dijelovima zrakoplova se radi.

Ovo je 4. pokušaj pronalaska nestalog aviona na letu 447, posebno njegovih crnih kutija koje bi objasnile zbog čega je avion pao.

Air France i Airbus uložili su oko 12,5 milijuna dolara u novu potragu. Procjenjuje se da je dosad utrošeno oko 28 milijuna dolara na prijašnje tri kampanje.

Timovi su potragu fokusirali na područje od oko 10 tisuća četvornih kilometara, nekoliko stotina nautičkih milja sjeveroistočno od brazilske obale. Završetak potrage očekuje se krajem lipnja.

Izdvajamo