GEOPOLITIČKI ZAPLET

MISTERIJ TAJNOVITE 'WAGNER GRUPE' KOJA RATUJE U SIRIJI Borili su se za Asada, a sada vode bitke za naftu

 Profimedia, screenshot

Deseci ruskih plaćenika izgleda da su ubijeni prošlog tjedna u Siriji u nečemu što bi mogao biti prvi rusko-američki vojni okršaj u 21. stoljeću.

Do sukoba je došlo u trusnoj naftom bogatoj zoni u pokrajini Deir el-Zour na istoku Sirije. Ako bude službeno potvrđen, to bi mogao biti prvi direktni sukob između ruskih i američkih snaga na kaotičnom sirijskom ratištu, javlja AP. Amerika i Rusija trude se izbjeći konflikt, i možda je to razlog zašto nema službene potvrde ove priče: SAD priznaje da se bitka dogodila, ali tvrde da je ranjeno samo 25 sirijskih dobrovoljaca, a Rusi sve demantiraju.

Konfuzne informacije

Medijske informacije su vrlo konfuzne. Najmanje dva Rusa ubijena su u Siriji, javlja BBC. The New York Times i AP našli su potvrdu za četiri ubijena, iz ruskih i sirijskih izvora. No brojka se u raznim zapadnim medijima penje i do 200, pri čemu se pozivaju na ruske nezavisne vojne stručnjake i objave obitelji na društvenim mrežama. Bloomberg javlja da ih je više od 200.

Aleksandar Ionov, ruski biznismen koji u Siriji nudi sigurnosne i druge usluge, rekao je za NYT da nakon razgovora sa suradnicima iz nekoliko privatnih vojnih tvrtki procjenjuje da bi više od 200 ljudi moglo biti ubijeno, a većinom su Rusi. Daily Beast pritom upozorava da su nezavisni ruski ratni blogeri, koji redovito izvještavaju o događajima u Siriji, prenijeli podatke tek o osam poginulih, o čemu su saznali preko socijalnih mreža.

Je li pritom bilo ijedne žrtve na američkoj strani, nitko ne spominje.

Moskva demantira da je riječ o ruskim vojnicima, a samo o njima mogu davati informacije, brani se od novinara Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. “Nemamo podatke o drugim Rusima koji bi mogli biti u Siriji”, tvrdi glasnogovornik.

Priča je razotkrila da Rusi slijede Amerikance pa se ni oni u prekomorskim ratovima ne oslanjaju više na domoljublje, nego na novac. Jeftinije je. Umjesto vojnika, na inozemne bojišnice šalju se plaćenici privatnih odnosno poluprivatnih kompanija, uz višestruku korist: za operacije tih postrojbi država se ne smatra odgovornom, a kad netko pogine, ne ulazi u službenu brojku poginulih i nikome neće biti politički teret.

Izvjesno je da je došlo do neke bitke, tj. da su Amerikanci ispucali masu artiljerije. Ne zna se broj žrtava, tko je počeo ni zašto. New York Times se pozvao na anonimnog sirijskog časnika koji je izjavio da je oko 100 ruskih vojnika ubijeno u sukobu između 7. i 8. veljače. Nije ruskih, nego sirijskih, naknadno su se ispravili. Londonski Times kaže, pak, da je brojku od 100 ubijenih Asadovih boraca iznio jedan američki časnik. Po NYT-u, s jedne strane bili su Asadovi vojnici i Rusi, a s druge kurdski vojnici koje podržavaju Amerikanci. Prema Timesu, nije bila riječ o kurdskoj bazi, nego zajedničkoj vojnoj bazi američkih specijalnih snaga, arapskih i kurdskih.

Po toj verziji, sve je počelo u rano jutro prošlog četvrtka kad je od 300 do 500 vojnika proasadovih snaga napalo tenkovima i artiljerijom na američko-arapsko-kurdsku bazu. Amerikanci su žestoko uzvratili: borbenim avionima F-15, ubilačkim dronovima MQ-9, bombarderima B-52, helikopterima Apache i AC-130, artiljerijom i tenkovima. To jedino znamo sasvim detaljno, jer je to nabrojio general Jeffrey Harrigian, zapovjednik američkih zračnih snaga na Bliskom istoku. Bitka je trajala oko tri sata. U subotu je američki Reaper dron uništio ruski T-72 tenk jer se približio istoj vojnoj bazi.

Žele rafineriju

Što se točno dogodilo? Times citira američkog ministra obrane Jamesa Mattisa, koji je rekao da su iz nekog razloga proasadove snage krenule u napad na snage britansko-američkih saveznika. “Oni su počeli granatirati. Istog trenutka je bila u upotrebi linija za primirje, tenkovi su se pokrenuli.” Linija za primirje je specijalna veza između ruskih i američkih vojnih snaga u Siriji, uspostavljena da bi se izbjegli sukobi.

Vjerojatno su se sukobili oko kontrole nad rafinerijom, jer američka vojna baza u stvari je rafinerija koju drže američke snage, kako stoji u tekstu AP-a. Oni iznose pretpostavku da su Rusi i asadovci možda pokušali preuzeti rafineriju kad su čuli da su se kurdske snage povukle u Afrin na sjeveru Sirije, gdje je Turska pokrenula ofenzivu na Kurde.

A zašto o tome nismo saznali čim se dogodilo? Rusiji je jako stalo da ne pogorša veze s Amerikom, tumače zapadni mediji, pa su zato sve odlučili držati u tajnosti. “Nitko ne želi poduzeti korake koji bi mogli nanijeti nepopravljivu štetu ionako narušenim rusko-američkim odnosima”, kaže moskovski analitičar Aleksej Makarkin za NYT.

Dosad su se borili protiv ISIL-a, a sada se vjerojatno bore za naftu. Glavna ruska plaćenička organizacija na sirijskim ratištima je Wagner, kako je nazvana po nadimku umirovljenoga ruskog oficira koji je vodi, tvrde jedni. Drugi pak tvrde da joj je njen zapovjednik, pukovnik Dmitrij Utkin dao ime po Hitlerovu omiljenom kompozitoru, jer ima sklonost prema estetici i ideologiji Trećeg Reicha (Daily Beast). O njenom angažmanu u Siriji nezavisni ruski sajt Fontanka pisao je još 2013. Smatra se da je 2500 vojnika Wagnera imalo presudnu ulogu u oslobađanju Palmire. U Siriji su angažirani na nizu poslova, među ostalim na zaštiti naftnih polja.

U Rusiji su formalno zabranjene privatne vojne tvrtke. Moskva je prvo slala plaćenike u istočnu Ukrajinu, a potom i u Siriju. Većinu posla obavljaju plaćenici. “Oni služe da riješe konkretan problem: nema žrtava”, kaže vojni analitičar Alexander Golts. Vladimiru Putinu nikako ne trebaju nove žrtve uoči predsjedničkih izbora 18. ožujka. Službeno, Rusija je priznala 41 poginulog u Siriji. Tvrde da nemaju veze s plaćenicima. No na terenu, plaćenici su pod komandom ruske vojske, kaže za Times Aleksander Kramčikin, zamjenik direktora Instituta za političku i vojnu analizu.

Osiguranje izvora

Daily Beast piše da ruski plaćenici koji rade za Wagner imaju zadatak preotimanja naftnih polja od ISIL-a. AP je ove jeseni objavio 47 stranica dugi ugovor između Europola, Wagnerove tvrtke u Siriji, i sirijske državne naftne kompanije, o tome da će Rusima pripasti 25 posto nafte i plina proizvedenih na nalazištima preotetima od ISIL-a. ISIL je službeno poražen. Jesu li sada Rusi pokušali preoteti sirijsko naftno postrojenje od Amerikanaca?

S ISIL-ovim porazom posao Rusa i Wagnera u Siriji nije gotov, kao što ni Amerikanci ne pokazuju namjeru da se povuku iz zemlje. Nakon što su stabilizirali Asadovu poziciju, Rusi su se koncentrirali na osiguranje izvora koji će omogućiti Asadovoj vlasti ekonomski opstanak i redovito plaćanje inozemne pomoći, navodi Daily Beast u svojoj analizi. A Amerikanci? Ah da, oni osiguravaju mir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:22