POKUŠAJ UBOJSTVA?

MISTERIOZAN PAD SA ZGRADE POZNATOG RUSKOG ODVJETNIKA Britanski biznismen ne dvoji što se dogodilo, ali Rusi imaju svoju verziju priče

Ilustracija
 Maxim Zmeyev / REUTERS

Ruski odvjetnik Nikolaj Gorokov zadobio je teške ozljede nakon što je u utorak pao sa zgrade, javlja New York Times. Ruski mediji pišu da je Gorokov pao prilikom pomaganja radnicima u dizanju jacuzzija u svoj apartman na četvrtom katu zgrade.

Gorokov je poznat kao odvjetnik obitelji preminulog ruskog revizora i odvjetnika Sergeja L. Magnickog koji je 2009. umro u zatvoru nakon što je otkrio 230 milijuna dolara tešku prevaru.

Za razliku od ruskih medija koji navode da je riječ o nesretnom slučaju britanski biznismen William F. Browder, za kojeg je Magnicki svojedobno radio, tvrdi za BBC da je riječ o pokušaju ubojstva:

- Postoji trag mrtvih i teško ozlijeđenih osoba koji su imali veze sa slučajem Magnitski. FSB (ruska obavještajna služba, sljednica KGB-a, op. a.) radi sve što može da spriječi bilo kakvu ozbiljnu istragu. Gorokov je bio bačen - rekao je Browder koji je istaknuo da se teško ozlijeđeni odvjetnik danas trebao pojaviti na sudu gdje bi u ime majke preminulog Magnickog predstavio nove dokaze u vezi prevare koju je on prvi razotkrio.

Upravo je Browder, čija je investicijska tvrtka Hermitage Capital poslovala u Moskvi između 1996. i 2005. godine, bio meta prevare koju je otkrio Magnitcki, a za koju ruske vlasti tvrde da ju je sam orkestrirao. S druge strane, Browder tvrdi da su u prevaru izveli kriminalci s vezama u ruskom državnom aparatu.

Nakon što je Magnicki prvi put progovorio o prevari zatvoren je u Moskvi, a preminuo je jer mu je uskraćena esencijalna medicinska pomoć. Zbog njegove smrti Kremlj se našao na meti optužba, a 2012. godine je američki Kongres donio propis Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act namijenjen kažnjavanju službenika uključenih u uhićenje i naknadnu smrt odvjetnika gospodina Browdera.

Istovremeno, ruski oporbeni političar Vladimir Kara-Murza, koji je inzistirao da Kongres proširi sankcije uvedene zbog slučaja Magnicki, se dvaput misteriozno razbolio, za što njegova obitelj tvrdi da je uzrokovano namjernim trovanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:49