JAMAL KHASHOGGI

MISTERIOZNI NESTANAK SAUDIJSKOG NOVINARA Sat koji je nosio mogao bi pružiti nove dokaze, predmet istrage postao je i jedan privatni zrakoplov...

Supruga Jamala Khashoggija s prijateljicom čeka kod konzulata; u krugu Jamal Khashoggi
 Osman Orsal, Middle East Monitor/Handout / REUTERS

- U SAD-u mogu slobodno pisati, ali zabrinut sam da bi Rijad svejedno mogao povrijediti mene ili njegovu obitelj - ovim riječima se nestali saudijski novinar Jamal Khashoggi (59) požalio bliskim prijateljima prije nego što mu se prošli tjedan, točnije u utorak, u Istanbulu u Turskoj izgubio svaki trag.

Khashoggi je, naime, 2. listopada ušao u saudijski konzulat kako bi ishodio dozvolu za vjenčanje sa zaručnicom Hatice Cengiz, inače turskom državljankom, koju je upoznao četiri mjeseca prije.

- Uvijek je govorio kako je Turska najsigurnija država za građane Saudijske Arabije. Čvrsto je vjerovao u to - izjavio je Yasin Aktay, bliski prijatelj nestalog novinara i ujedno suradnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, prenio je Reuters.

Turske vlasti vjeruju kako je Khashoggi ubijen upravo u saudijskom konzulatu, ali Saudijska Arabija kategorički odbacuje takve tvrdnje - štoviše, njihovi dužnosnici misle kako je novinar nestao nakon što je napustio zgradu konzulata, a kako bi što prije riješili ovaj misterij, kažu kako su "u Istanbul odmah poslali svoj tim istražitelja koji s turskim vlastima intenzivno rade na slučaju".

Turski mediji pak pišu o novim detaljima istrage - dvojica visokih turskih dužnosnika otkrila su kako je pronađen predmet/dokaz koji bi, nadaju se, mogao pomoći rasvijetliti što se točno dogodilo s Jamalom - naime, riječ je o crnom satu marke Apple, koji je Khashoggi nosio kad je dolazio u konzulat. Isti sat bio je povezan s mobitelom koji je novinar ostavio izvan zgrade, piše Reuters.

Turski istražitelji također su se fokusirali na 15-oricu muškaraca iz Saudijske Arabije koji su ušli u konzulat u isto vrijeme kao i Khashoggi. U zgradi se nisu dugo zadržali, ali poznato je kako su muškarci u Istanbul stigli taj dan, i to iz Riyadha. Većina ih je u Tursku doputovala privatnim zrakoplovom, a već istu večer vratili su se u Saudijsku Arabiju. Turske novine Sabah u srijedu su objavile kako su dotični muškarci članovi saudijske obavještajne ekipe, među kojom je bio i forenzičar. Istražitelji intenzivno tragaju i za automobilom koji je, za razliku od druga dva vozila, koja su na dan Khashoggijeva nestanka krenula prema aerodromu, otišao u suprotnome smjeru.

Prijatelji i obitelj nestalog novinara također su objasnili zašto je Jamal uopće išao u saudijski konzulat u Istanbulu, umjesto onoga u Washingtonu, gdje je inače živio.

- S obzirom da je Khashoggi razveden, turske vlasti tražile su da im dostavi dokument o razvodu braka, a rečeno mu je da je konzulat u Istanbulu bolje mjesto za dobivanje takve papirologije od Washingtona. Jedan prijatelj odmah je izrazio zabrinutost zbog njegova odlaska u saudijski konzulat u Istanbulu - bojao se da će saudijske vlasti uhititi Jamala čim kroči u konzulat. No prvi sastanak, na kojemu je bio 28. rujna, prošao je glatko. Vratio se tjedan dana poslije kako bi pokupio papire - ispričao je prijatelj.

A tog kobnog 2. listopada, novinar je prije ulaska u saudijski konzulat zaručnici ostavio svoja dva mobitela te joj rekao da, ukoliko se on ne vrati, nazove Erdoğanova suradnika Aktaya, što je ona i napravila.

Stručnjaci sad pokušavaju doći do informacija koje je Khashoggijev sat eventualno "prebacio" na mobitel na koji je bio spojen. Teško je reći koliko toga će se otkriti, puno toga, naime, ovisi i o modelu sata, ali lokacija i otkucaji srca samo su neke od informacija koje se mogu dobiti preko spomenutog uređaja.

Također, ispostavilo se kako je privatni avion, kojim su muškarci iz Saudijske Arabije letjeli u Tursku i nazad u domovinu, u vlasništvu privatne tvrtke koju zapravo posjeduje saudijska vlada.

Saudijski izvor za Reuters je pak rekao kako britanska obavještajna služba vjeruje da je Khashoggi u konzulatu trebao biti drogiran, no došlo je do predoziranja. Ove insinuacije odbila je komentirati i sama britanska obavještajna služba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:48