NESTANAK MALEZIJSKOG AVIONA

MISTERIOZNI PAD MALEZIJSKOG ZRAKOPLOVA Stručnjaci iznijeli novu teoriju: 'Evo što je pilot učinio prije nego što je avion srušio u ocean'

 
 Reuters

Američki stručnjak William Langewiesche tvrdi da je pilot nestalog Boeinga 777 Malaysian Airlinesa u ožujku 2014. godine namjerno podigao zrakoplov na visinu veću od 12.000 metara kako bi se tlak u kabini spustio dovoljno da putnici u avionu preminu prije pada u more.

Kapetan Zaharie Ahmad Shah upravljao je letom MH370 u kojem je bilo još 238 osoba kada se strmoglavio u južnom dijelu Indijskog oceana.

Langewiesche je u novom izvješću za magazin The Atlantic iznio svoje mišljenje o tome kako je došlo do ove tragedije, a istraživao je i privatni život pilota Shaha. Kobne noći oko 1:10 sati pilot je preuzeo upravljanje kontrolnom pločom kada je avion bio na visini od oko 10,6 kilometara, a zrakoplovom je upravljao sve do 1:21 sati kada je nestao s radara.

Inženjer Mike Exner uvjerava u razgovoru za The Atlantic da se zrakoplov penjao skroz do visine od 12.200 metara uzrokujući brzo onesposobljavanje i smrt svih u kabini.

"Namjerna dekompresija u kabini bio bi očigledan i vjerojatno jedini način da se ukloni potencijalno neposlušna kabina", dodao je Langewiesche.

"Putnici u kabini bili bi onesposobljeni za nekoliko minuta, izgubili bi svijest i nježno umrli bez gušenja ili hvatajući zrak", kažu stručnjaci.

Najistaknutija i najvjerojatnija teorija u ovoj fazi je da je Shah namjerno oborio zrakoplov.

Dugogodišnji Shahov prijatelj, također pilot Boeinga 777, koji nije želio biti imenovan, došao je do zaključka da je kapetan Zaharie Ahmad Shah srušio zrakoplov vjerojatno prevarivši svog kopilota Fariqa Hamida, koji je bio na završnom letu obuke, da napusti kokpit.

"Zaharie je bio ispitivač na obuci. Samo je morao reći: 'Idi provjeriti nešto u kabini', i kopilot bi otišao", kaže prijatelj.

Motiv zbog kojeg je Shah srušio avion u ocean još uvijek je misterij, ali njegov je prijatelj upozorio da je imao kaotičan privatni život te je bio krhkog emocionalnog stanja.

"Zaharijev brak bio je loš. U prošlosti je spavao s nekoliko stjuardesa. Pa što? Svi to radimo. Letiš diljem svijeta s tim predivnim djevojkama. Ali, njegova je žena znala za afere", rekao je Shahov prijatelj dodajući da je loše emocionalno stanje mogući motiv za ovaj suludi potez.

Osim turbulentnog privatnog života, kapetan leta MH370 bio je vrlo aktivan na društvenim mrežama često ostavljajući neugodne komentare na Facebook stranici manekenkama Qi Min Lan i njezinoj blizanki Lan Qi Hui.

Facebook
Qi Min Lan i Lan Qi Hui

Osim komentara s jasnim seksualnim aluzijama, Shah je često kritizirao malezijske vlasti i tadašnjeg premijera Najiba Razaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:59