SKANDAL

Mjanmar od UN-a isposlovao zataškavanje izvještaja o gladi među progonjenim Rohindžama

 Profimedia, Barcroft Media

Svjetski program za hranu (WFP), UN-ova agencija zadužena za rješavanje slučajeva gladi, na zahtjev je mjanmarske vlade povukao izvještaj u kojem se otkrilo da Rohindže gladuju, piše The Guardian.

U srpanjskom se izvještaju Svjetskog programa za hranu upozorilo na to da više od 80 tisuća djece mlađih od pet godina u područjima gdje žive pripadnici Rohindža sve brže i brže gube na tjelesnoj težini.

Taj je izvještaj, koji je prvi puta objavljen u srpnju ove godine, sada zamijenila izjava u kojoj stoji da Mjanmar i WFP surađuju na izradi revidiranog izvještaja.

Proces suradnje koji se spominje trebao bi uključivati predstavnike raznih ministarstava i odgovoriti na potrebu za zajedničkim pristupom koji će biti usklađen s WFP-ovom budućom suradnjom s vladom Mjanmara.

U izjavi se također navodi da se izvještaj koji je spremljen u ladicu nipošto ne treba citirati.

Otkriće da je izvještaj WFP-a spremljen u ladicu doprinijet će kritikama s kojima se zbog tretmana Rohindži svakodnevno suočava Mjanmar.

Podsjećamo, sukob između ove muslimanske manjine i države počeo je 25. kolovoza ove godine kada su Rohindža pobunjenici napali snage sigurnosti. Od tog dana do danas iz Mjanmara je u susjedni Bangladeš pobjeglo više od pola milijuna Rohindži. Mnogi pripadnici te manjine tvrde da mjanmarska vojska sustavno i masovno ubija i siluje Rohindže. Vlada na čelu s Aung San Suu Kyi te optužbe oštro odbacuje.

Najviše pozicionirana UN-ova dužnosnica u Mjanmaru napustit će državu do kraja ovog mjeseca jer se sumnja da je zatomila još jedan izvještaj, onaj u kojem se govorilo o nepripremljenosti UN-a da se suoči s nadolazećom krizom u toj zemlji.

Iz WFP-a su rekli da je srpanjska studija o Mjanmaru uklonjena jer je vlada te države zatražila da agencija i vlada naprave zajednički izvještaj.

"Stojimo iza prvotne ocjene situacije koja je nastala u suradnjom s lokalnim vlastima u Mjanmaru. Međutim, WFP priznaje da je u dinamičnoj i promjenjivoj situaciji potrebno blisko surađivati sa svojim partnerima, pa tako i s vladom", stoji u izjavi WFP-a.

Nasilje koje je započelo u kolovozu zaustavilo je izradu tog zajedničkog izvještaja.

Konzultant koji je radio s WFP-om i UN-ovim uredom u Mjanmaru rekao je da je publicitet koji je dobio izvještaj zabrinuo članove agencijskog tima. Naime, u tom je izvještaju pisalo da su smanjenja količina hrane koja su se tijekom prethodne dostavljala Rohindžama ostavile velike količine ljudi gladnima. "Bilo je indikacija da su imali što za sakriti", rekao je konzultant koji je želio ostati anoniman.

Konzultant je dodao da je WFP-ov ured u Mjanmaru sve veću premiju stavljao na suradnju s vladom te da je manje brinuo za humanitarne potrebe naroda. Bliski odnosi s vladom trebao im je donijeti povećanje financijskih sredstava. "U UN-u je jako važno prikupljanje novaca", rekao je konzultant.

WFP je znao da se njihov izvještaj neće svidjeti državi jer se u njemu spominjalo da je potrebno osigurati humanitarnu pomoć za Rohindže, najomraženiju manjinu u Mjanmaru. Nadalje, u izvještaju je spomenuto da su sigurnosne snage onemogućavale Rohindžama da dođu do pomoći koja im je bila namijenjena.

Mjanmarska vlada ovaj razvoj događaja nije komentirala, a WFP nije direktno odgovorio na pitanje o smanjenju humanitarne pomoći koje je dovelo do gladi među Rohindžama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:26