HWASONG 15

Mjesto i vrijeme ispaljivanja rakete iznenadili su sve: 'Ovo je novi projektil kojim možemo pogoditi bilo koji dio SAD-a!'

 
Hwasong 14, državna televizija Sjeverne Koreje, muškarac u Tokiju ispred videozida koji pokazuje putanju novog Hwasong 15 balističkog projektila
 KRT /KCNA /Toru Hanai / Reuters

U objavi na državnoj televiziji Sjeverne Koreje, koju je čitala omiljena voditeljica sjevernokorejskog režima Ri Chun-Hee, rečeno je da upravo lansirani interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong 15 ima "znatno veće prednosti u taktičkim i tehnološkim specifikacijama i tehničkim karakteristikama" nego balistički projektil Hwasong 14 koji je dva puta testiran u srpnju ove godine, piše Reuters.

S druge strane, analitičari i dalje očekuju objave fotografija i video snimke lansiranja projektila kako bi mogli identificirati razlike između Hwasong 15 projektila i prijašnjih projektila koje je razvila i testirala Sjeverna Koreja.

U prvom sjevernokorejskom testu u 75 dana, projektil je ispaljen na vrlo strmoj putanji te je letio 53 minute. Dosegnuo je visinu od 4.475 km i letio oko 950 km u daljinu, objavila je Sjeverna Koreja. Projektil je pao u Japansko more oko 370 kilometara od obale Japana.

- Ako su današnji brojevi točni, u slučaju da je ovaj projektil bio ispaljen na standardnoj putanji umjesto na ovako strmoj, mogao bi imati domet veći od 13.000 kilometara - rekla je Unija zabrinutih znanstvenika iz SAD-a. To konkretno znači da bi projektil u teoriji mogao dosegnuti bilo koji dio kontinentalnog teritorija SAD-a, uključujući New York i Washington D.C.

Nakon što je test završio sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un rekao je da je s projektilom Hwasong 15 Sjeverna Koreja "napokon postigla veliki povijesni uspjeh i kompletirala nuklearne snage države".

Sjeverna Koreja također je objavila da je projektil bio opremljen sa super-velikom i teškom bojnom glavom" i dodala da će nuklearno oružje koristiti samo u obrambene svrhe.

- Nuklearno oružje koristit ćemo samo da bismo obranili suverenitet i teritorijalni integritet države. Ne predstavljamo prijetnju ni za koga "dok god se ne narušavaju interesi Demokratske Narodne Republike Koreje", prenosi ABC News.

Projektil je Sjeverna Koreja lansirala s lokacije oko 30 kilometara sjeverno od glavnog grada Pyongyanga, što je prvi put dosad da je iskorištena ta lokacija. Za razliku od većine dosadašnjih testova, projektil je lansiran usred noći po lokalnom vremenu, oko 2:28. Osim što je demonstriran daleki domet projektila Sjeverna Koreja je ovim pokazala da može testirati oružje bilo kada i bilo gdje, što bi u situaciji rata znatno otežalo napore drugih država da predvide i potencijalno osujete lansiranje.

Prijašnji testovi prethodnog balističkog projektila Hwasong 14 (koji je letio 47 minuta, do visine od 2.802 km i daljine od 933 km u prvom testu i visine od 3.724 km i daljine od 998 km u drugom testu), dogodili su se u Sjevernoj Pyongan provinciji i u Chagang provinciji, u srpnju ove godine. Projektili kraćeg dometa su pak testirani s niza različitih lokacija, uključujući i onaj projektil koji je u rujnu preletio Japan.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in ocijenili su da je novo ispaljivanje sjevernokorejskog projektila prijetnja "za čitav svijet".

- Dvojica čelnika su upozorila da je zadnja sjevernokorejska provokacija ozbiljna prijetnja ne samo za Sjedinjene Države i za Južnu Koreju, nego i za čitav svijet - ističe se u priopćenju Bijele kuće o telefonskom razgovoru dvojice čelnika.

I UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres je osudio lansiranje sjevernokorejskog projektila te pozvao Pjongjang da se "ubuduće suzdrži od bilo kakvih koraka koji bi mogli destabilizirati" situaciju, navodi se u priopćenju.

Japanski premijer Shinzo Abe nazvao je sjevernokorejsko lansiranje projektila "nasilnim činom" koji se "ne može tolerirati".

- Nikada nećemo popustiti ni pred kojim činom provokacije. Pojačat ćemo naš pritisak na Pyongyang - rekao je Abe novinarima.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u srijedu kako bi razgovaralo o najnovijem lansiranju sjevernokorejskog projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:51