PIA KLEMP

MLADA KAPETANICA BRODA MOGLA BI U ZATVOR NA 20 GODINA Spasila je više od 1000 migranata na moru, a Italija ju optužuje za suradnju s krijumčarima

 
Pia Klemp (u krugu)
 REUTERS / ARD Youtube screenshot

Njemačka kapetanica broda mogla bi provesti 20 godina u zatvoru zbog pokušaja spašavanja migranata na Mediteranu, pri čemu je navodno surađivala s krijumčarima koji su migrante trebali prevesti u Italiju.

Pia Klemp čeka suđenje u Italiji zbog pomaganja u ilegalnim migracijama. Njezin je brod zaplijenjen 2017. godine. Mnogi ovu 35-godišnjakinju iz Bonna opisuju kao humanitarku koja je osobno odgovorna za stotine spasilačkih misija. No talijanske vlasti kažu da se ona udružila s krijumčarima i skupljala migrante na dogovorenim mjetsima na moru. Fotografije koje su snimili tajni službenici navodno pokazuju kako trgovci ljudima prate plovila nakrcana tražiteljima azila, a zatim ih se prebacuje na brodove.

Klemp je izjavila da su sve te inkriminirajuće fotografije snimljene na Malti, a ne u Libiji, kako se tvrdi.

Italija, s desno orijentiranim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, odlučila je zabraniti ovoj kapetanici plovidbu oko talijanske obale.

Istraga je pokrenuta nakon zaplijene njezinog broda Iuventa 2017. godine. Govoreći za švicarske novine Basler Zeitung, Klemp je rekla da ju možda čeka i 20 godina zatvora i visoke novčane kazne. No istaknula je da se spremna boriti i ići sve do Europskog suda za ljudska prava ako to bude potrebno. Klemp ima i podršku 80.000 ljudi koji su već potpisali peticiju kojom od Italija traže da odbaci optužbe, prenosi Daily mail.

Autor peticije kaže da bi osuđivanje Klemp i drugih članova privatnih brodova za spašavanje značilo 'bezuvjetnu predaju čovječanstva u Europi'.

Kapetanica Klemp je novinarima rekla i da je unatoč pravnim poteškoćama najgore to što je novac kojeg ona sad koristi za svoju obranu, a koji je djelomično prikupljen iz donacija, mogao biti iskorišten za misije spašavanja.

Potpredsjednik talijanske vlade Salvini predvodio je zaustavljanje migracija otkako je tamošnja populistička vlada došla na vlast 2018. Često je odbijao ulazak migranata s Mediterana i odbijao spasilačke operacije.

Jedna u nizu njegovih antiimigracijskih izjava je i ona da migranti Italiju mogu vidjeti jedino na razglednici ili kroz teleskop.

Klemp Salvinija kritizira, no ističe da je kriva i Europska unija jer se nije sjetila svojih vrijednosti: ljudska prava, pravo na život, pravo na podnošenje zahtjeva za azil i dužnost pomoraca da spašavaju one koji se na moru nađu u opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:26