OZBILJAN PROBLEM

MLADE DOKTORICE PROGOVORILE O TABU TEMI 'Zure mi u grudi, pipaju me, hvataju za prepone, svašta govore, a šef mi na sve kaže: To je dio posla!'

Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

Liječnici iz kanadskog grada Ontarija dojadilo je nepristojno ponašanje nekih njezinih pacijenata pa se požalila na Redditu, što je izazvalo dvije tisuće komentara, među kojima je bilo korisnih savjeta, ali i nekih sličnih iskustava.

Mlada liječnica, u sredini svojih dvadesetih, napisala je da voli svoj posao, ali ne može pobjeći od seksualnog uznemiravanja ili "neugodnog ponašanja koje prelazi granice".

"Ne komentirajte na društvenoj mreži moje ordinacije o tome kako vas privlačim i ne zovite me 'bombončić'", poručila je.

"Samo želim ići na posao i baviti se, u najgorem slučaju, običnim ludilom, a ne seksualno motiviranim maltretiranjem", dodala je.

Mnogi su komentirali njezin istup i pružili joj podršku, među kojima su i dvije zdravstvene radnice. Jedna od njih je američka laboratorijska tehničarka Jennifer koja provodi testiranja, a vadila je i krv pacijentima.

Kako je ispričala za BBC, tijekom 12 godina rada u bolnici uznemiravali su je mnogi pacijenti koji su bili "obično stariji ili pijani". Često su joj kroz izrez majice pokušavali vidjeti grudi, ispričala je, a jedan pijani muškarac činio je to na odjelu hitne pomoći, ispred policajca, rukama vezanim lisicama.

Jennifer je pretrpjela svakakvo ponašanje, jedan muškarac je zgrabio njene dojke i pritiskao ih toliko jako da je ostala modrica. "Većina njih je tvrdila da ne znaju što rade dok zure u moje grudi", ispričala je.

"Uopće mi ne nedostaje vađenje krvi pacijenata zbog svih onih starijih ljudi koji bi me zgrabili za dojke ili prepone, a zatim se pravili da su dementni kako bi izbjegli prijekor."

"Različite stupnjeve neprikladnog ponašanja, kako pacijenata tako i kolega" doživjela je gotovo svakog dana i Lesley, liječnica obiteljske medicine u Alberti. Većinu pretjerano seksualnih komentara Lesley je dobila od starijeg muškarca koji joj je kazao: "Noge su ti fantastične. Kad bih bio mlađi nisam siguran da bih se mogao kontrolirati."

Budući da mnogi pacijenti doista mogu imati demenciju, neurološke poremećaje, ili su pod jakim lijekovima, Jennifer kaže da realno nema puno toga što može učiniti u vezi neprikladnog ponašanja pacijenta.

Međutim, ne može se pomiriti s nedostatkom potpore. Jedan šef joj je rekao da im je žao zbog toga što se dogodilo, ali da ne mogu učiniti ništa u vezi toga - "to je jednostavno dio posla". "Po zakonu, ne možemo odbiti pružiti pomoć", kaže za BBC.

Kakav savjet ima Jennifer za sve koji trpe takvu vrstu neprikladnog ponašanja? "Pogledajte ga u oči, a tada mu glasno i odlučno recite da makne ruku s tvog tijela. Time postižete dvije stvari. Prvo, poručujete pacijentu da nećete pasivno prihvatiti zlostavljanje. Drugo, to će skrenuti pozornost vašim kolegama da vam je potrebna pomoć. Potrudite se najbolje što možete da ostanete mirni i nemojte fizički eskalirati situaciju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:31