ANTIBIOTICI NE POMAŽU

MLADIĆ ZARADIO NAJTEŽI OBLIK SUPERGONOREJE IKAD Prevario curu na ludom putovanju i gorko požalio: 'Nikada se nismo suočili s ovakvim slučajem'

 
 Profimedia

Liječnici jedne klinike u Ujedinjenom Kraljevstvo ostali su nemalo iznenađeni kada su kod jednog muškarca dijagnosticirali najgori oblik super-gonoreje ikad zabilježen. Iz britanskog ministarstva objavili su da je ovo prvi put da antibiotici uopće ne djeluju i sada su alarmirali vlasti da pronađu seksualne partnerice dotičnog muškarca kako bi zaustavili širenje infekcije, prenosi BBC.

Inače, muškarac u Engleskoj ima stalnu partnericu, ali problem je bio kad je otišao u jugoistočnu Aziju gdje se upustio u odnose s lokalnim ženama. Dakle, zadatak da se lociraju žene i iskorijeni širenje bolesti neće uopće biti lagan.

Standardna procedura liječenja ove spolne bolesti je antibioticima Azitromicinom i Ceftriaksonom. Međutim, kod nesretnog muškarca nije upalilo.

- Nikada se nismo suočili s ovakvim slučajem. Bakteriju je nemoguće uništiti ovim lijekovima - rekla je doktorica Gwenda Hughes.

Britanski liječnici odlučili su se konzultirati s kolegama iz Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za kontrolu bolesti i nakon određenih razgovora nisu bili ništa pametniji. Svi su se složili da se ovako nešto pojavilo prvi put u povijesti.

- Ništa, pokušat ćemo nekim drugim metodama i poduzeti sve da zaustavimo širenje bolesti... - rekla je Hughes.

Britanski liječnici i epidemiolozi bili su iznenađeni dijagnozom, ali još prije dvije godine upozoravali su da bi se nešto ovako moglo dogoditi.

- Oblik gonoreje koje je otporan na lijekove sve nas mora zabrinuti. Da stvar bude gora, budžet nam je sve manji i imamo sve manje sredstava da pronađemo rješenje za ovaj veliki problem - rekao je dr. Olwen Williams.

Uzročnik gonoreje je bakterija gonokok Neisseria, a prenosi se vaginalnim, oralnim i analnim seksom. Simptomi bolesti su iscjedak uz bol i učestalo mokrenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:11