PRIHVAĆANJE S DOZOM SKEPSE

MLAKE REAKCIJE NA MACRONOV PRIJEDLOG 'EUROPSKE RENESANSE' Europski čelnici iz pristojnosti podržali poziv francuskog predsjednika na reforme

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.03.2019. u 07:59

French President Emmanuel Macron delivers a speech during the closing session of the Intelligence College in Europe meeting at the Foreign Affairs Ministry in Paris, France March 5, 2019. Ludovic Marin/Pool via REUTERS
Ludovic Marin / REUTERS

Emmanuel Macron

 

Europski čelnici uglavnom su samo iz pristojnosti podržali poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na reforme Europske unije i otvaranje puta "europskoj renesansi".

Neki dužnosnici smatraju da je Macronov prijedlog reformi dio njegova plana da postane novi čelnik Europe kad Angela Merkel prestane biti njemačkom kancelarkom, ali i da si time podiže rejting kod kuće.

Cilj njegovih prijedloga, izloženih u otvorenom pismu građanima Europe koje je objavljeno u novinama diljem Europe prije dva dana, zaštita je i obrana europskih građana te istodobno davanje novog zamaha  EU-u.

Britanija se sprema napustiti EU, a izbori za Europski parlament održavaju se u svibnju. EU je također suočen sa sve nametljivijom Kinom i brojnim izazovima iz Rusije.

Tu su i nesuglasja sa Sjedinjenim Državama, posebice oko politike "Prvo Amerika" predsjednika Donalda Trumpa.

"Njemačka vlada podržava angažirane rasprave o smjeru Europske unije", rekao je glasnogovornik vlade u Njemačkoj, najvećoj državi članici Unije. Nije želio ulaziti u detalje.

Važnost potpore Berlina bilo kakvoj promjeni u EU postala je jasna nakon što se nije realizirala Macronova vizija dublje integracije 19 zemalja eurozone.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk fokusirao se na samo jedan aspekt Macronovog prijedloga reformi – osnivanje Europske agencije za zaštitu demokracija kako bi se zaštitile članice od vanjskih kibernetičkih napada i miješanja u izbore.

"Slažem se s Emmanuelom Macronom. Ne dopustite političkim strankama koje su osnovale vanjske snage, prema Europi neprijateljski raspoložene da odlučuju o ključnim prioritetima EU-a i vodstvu europskih institucija", rekao je Tusk.

Početak ozbiljne rasprave?

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, pozdravila je Macronov poziv kao doprinos raspravi o Europi, ali je obznanila da je većina ideja već ili provedena ili u provedbi.

Međutim, Macronovi prijedlozi nisu impresionirali češkog premijera Andreja Babiša, koji ih je opisao kao "potpuno odvojene od stvarnosti".

"Primijetio sam da kad Francuska kaže 'više Europe', u stvari misli više Francuske. Ne, to nije način. Mi smo u Europi svi jednaki", kazao je on.

Dužnosnici EU-a koji su željeli ostati anonimni bili su manje diplomatični. Oni su pripisali tajming prijedloga Macronovoj želji da si popravi rejting u Francuskoj prije europskih izbora.

"Ljudima je pomalo smiješno da on nastavlja gubiti vrijeme na ono što je već napravljeno", kazao je jedan dužnosnik.

Belgijski premijer Charles Michel dao je selektivnu potporu Macronovim idejama.

"Potpora prijedlozima Emmanuela Macrona za novi poticaj europskom projektu. Minimalna plaća, ulaganja u klimu, sigurnosno i obrambeno vijeće, Europa više brzina", napisao je Michel na Twitteru.

Kao iznenađenje je došla potpora mađarskog premijera Viktora Orbana, koji obično oštro kritizira EU.

"Ovo bi moglo obilježiti početak ozbiljne europske rasprave", rekao je Orban u izjavi poslanoj Reutersu e-mailom.

"Što se tiče detalja, naravno da imamo razlika u stajalištima, ali je od različitih mišljenja daleko važnije to da ova inicijativa bude dobar početak za ozbiljan i konstruktivan dijalog o budućnosti Europe", kazao je.

Poljska je također podržala dijelove Macronovih prijedloga.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da će njegova vlada poduprijeti samo one dijelove koji su u interesu zemlje.

Macron je u svom otvorenom pismu također upozorio na nacionalizam rekavši da se nacionalistima bez rješenja ne smije dopustiti da iskorištavaju gnjev ljudi.

Nacionalisti u Mađarskoj i Poljskoj odveli su svoje zemlje u sukob s EU-om oko izbjeglica i politike azila.

I Orban i Morawiecki kažu kako očekuju da će izbori za Europski parlament rezultirati protuimigracijskom većinom u Europi.

Izdvajamo