KRIZNI UDARI

MMF: Španjolske banke trebaju najmanje 40 milijardi eura dodatnog kapitala

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 09.06.2012. u 09:13

AP Photo/Jens Meyer

WASHINGTON - Španjolska treba oko 40 milijardi eura dodatnog kapitala koji bi se ubacio u nekoliko banaka kako bi im se omogućilo da izdrže teške gospodarske uvjete, objavio je u petak Međunarodni monetarni fond.

MMF navodi da njegov "stres test" ne obuhvaća dodatni kapital koji je preporučio Španjolskoj kako bi se pokrili troškovi restrukturiranja i kreditni gubici. Kako navodi jedan dužnosnik, MMF-a takav dodatni poticaj obično biva 1,5 do 2 puta veći kako bi se uvjerilo tržišta da Španjolska ima kredibilne osnove za upravljanje kriznim udarima.

U španjolskom slučaju, dolazi se do toga da je kapital potreban kako bi se stabilizirao bankarski sustav doseže 80 milijardi eura, iako MMF nije u izvješću o svojim predviđanjima izrijekom naveo tu sumu.

Očekuje se da će Španjolska zatražiti od euro zone pomoć u rekapitalizaciji svojih banaka tijekom vikenda, naveli su u petak za Reuters izvori u Bruxellesu i Berlinu, čime bi postala četvrta zemlja koja traži pomoć otkako je počela europska dužnička kriza.

Španjolska zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria kazala je da vlada prije donošenja odluke treba imati barem preliminarnu procjenu o tome koliko ekstra kapitala banke trebaju.

Izdvajamo