SKANDAL

MOĆNA ŠVICARSKA BANKA ŠPIJUNIRALA GREENPEACE? 'Njihov šef osiguranja infiltrirao se u organizaciju i pristupio njihovoj elektronskoj pošti'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.02.2020. u 23:00

People walk by Swiss bank Credit Suisse headquarters in New York, May 19, 2014. Credit Suisse, Switzerland�s second-largest bank, is poised later today to announce a landmark tax-evasion settlement with US authorities, paying about 2.5 billion USD and pleading guilty to US criminal charges, according to briefings.AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
EMMANUEL DUNAND / AFP

Švicarska banka Credit Suisse našla se svojedobno u središtu skandala zbog špijunaže poslovnih čelnika, a švicarski SonntagsZeitung piše da je tajno prikupljala informacije i o ekološkoj organizaciji Greenpeace.

Poslovni direktor Credit Suissea, Pierre-Oliver Bouee, smijenjen je u prosincu prošle godine zbog špijunaže bivših članova izvršnog odbora Iqbala Khana i Petera Goerkea. Švicarski regulator tržišta FINMA još istražuje taj slučaj.

Banka je priopćila da izvršni direktor Tidjane Thiam nije znao za špijunažu i da je poslovni direktor donio odluku o špijunaži na svoju ruku.

Bouee je također naredio šefu osiguranja da se infiltrira u Greenpeace nakon što je ta organizacija omela skupštinu dioničara banke 2017. godine, piše SonntagsZeitung u članku objavljenom u nedjelju.

Greenpeace je upao na skupštinu 2017. godine kako bi prosvjedovao protiv bančinih poslova vezanih za cjevovod Dakota Access Pipeline u Sjevernoj Americi.

Credit Suisse je zahvaljujući infiltraciji šefa osiguranja dobio pristup elektronskoj pošti Greenpeacea, a time i informacijama o demonstracijama koje protiv nje planira, navodi list.

Greenpeace kritizira Suisse zbog ulaganja u fosilna goriva, podsjeća Reuters, dodajući i da je banka u međuvremenu obećala obustaviti financiranje novih elektrana na ugljen i smanjiti emisije štetnih plinova iz brodova koje financira.

Glasnogovornik Credit Suissea odbio je komentirati pitanja sigurnosti. Iz Greenpeacea su rekli da provjeravaju informacije o špijunaži i da zasada ne mogu komentirati izvješće švicarskog lista.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo