KULMINACIJA LOŠIH ODNOSA

MOĆNI SAUDIJSKI PRINC DAO PRVI INTERVJU, RETORIKA JE ZAPALJIVA 'Bliski istok ima svog Hitlera, ne želim da se nama dogodi ono što se dogodili Europi'

Muhamed bin Salman
 Nicolas Asfouri / Getty Images

Saudijski princ nasljednik Mohamed ben Salman u razgovoru za New York Times iranskog vrhovnog vođu Alija Hamneija nazvao je "novim Hitlerom", dok rastu napetosti između sunitske Saudijske Arabije i šijitskog Irana.

"Ne želimo da novi Hitler u Iranu izvede na Bliskom istoku ono što se dogodilo Europi za vrijeme Hitlera", rekao je ben Salman o ajatalohu Aliju Hamneniju u tom razgovoru objavljenom u četvrtak.

Saudijska Arabija i Iran, koji nemaju diplomatskih odnosa od siječnja 2016., su u neprijateljskim odnosima u pogledu više regionalnih pitanja poput rata u Siriji i Jemenu gdje podržavaju suprostavljene strane.

Taj antagonizam se pojačao početkom studenoga nakon što je libanonski premijer Sad Hariri objavio ostavku iz Rijada, kako bi prosvjedovao protiv Irana i Hezbolaha.

Saudijska protuzračna obrana zaustavila je balistički projektil za koji kaže da ga je prema Rijadu ispalila milicija Hutija koja kontrolira velike dijelove susjednoga Jemena.

Na unutrašnjem planu, Mohamed ben Salman je grotesknim nazvao optužbe prema kojima je izveo čistke kako bi učvrstio svoju vlast.

On je početkom mjeseca, navodno zbog korupcije, uhitio 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko vodećih poslovnih ljudi, što je potez koji svjetski analitičari tumače potresom na saudijskoj političkoj sceni i očitim prinčevim pokušajem da učvrsti svoje pravo na krunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:32