USPJEŠAN PROJEKT

Model suživota na dansko-njemačkoj granici kandidat za UN-ovu nematerijalnu baštinu

Angela Merkel
 Getty Images

Danska je u utorak predložila model mirnog suživota Danaca i Nijemaca uz zajedničku granicu kao kandidata za UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

"Dansko-njemačka granica odličan je primjer kako postići miran suživot manjine i većine s obiju strana granice unatoč povijesti ratova i sukoba", rekla je danska ministrica kulture Mette Bock.

Riječ je o prvoj nominaciji u toj kategoriji, rekla je Bock.

Kandidatura bi trebala biti završena iduće godine na stogodišnjicu pomicanja granice za 50 kilometara južnije i dvaju referenduma kojima je 1920. nakon Prvog svjetskog rata određena granica između Danske i Njemačke.

Daniel Guenther, premijer njemačke savezne pokrajine Schleswig-Holstein, smatra da je odluka o nominaciji modela suživota za upis na UN-ovu popis "sjajan uspjeh" i nada se da će biti nadahnuće za druge regije.

Organizacije koje zastupaju manjine s obiju strana granice i ranije su predlagale kandidaturu, a Njemačka i Danska proglasile su da će 2020. biti godina prijateljstva u kulturi.

UNESCO-ov popis osmišljen je kao put za bolju zaštitu i svjesnost čovječanstva za nematerijalnu kulturnu baštinu.

Lani je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine uvršten arehološki pogranični kompleks Hedeby i Danevirke. Hedeby je u doba Vikinga bio važno trgovačko naselje na jugu poluotoka Jutland, a Danevirke danski fortifikacijski sustav. Oba se lokaliteta nalaze u državi Schleswig-Holstein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:16