MILITARIZACIJA CRNOG MORA

Mogherini: EU osuđuje gradnju mosta između Krima i Rusije bez pristanka Ukrajine

Krimski most
 Profimedia, TASS

Europska unija osuđuje jednostranu rusku gradnju mosta koji povezuje Krim i Rusiju, poručila je u utorak u Europskom parlamentu u Strasbourgu visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Federica Mogherini je u raspravi na plenarnoj sjednici parlamenta o stanju u Azovskom moru osudila jednostranu rusku gradnju mosta koji povezuje Krim i Rusiju, rusko otežavanje plovidbe ukrajinskih brodova u Azovskom moru te prateću militarizaciju tog područja.

Krimski most, dug 19 km, ide preko Kerčkog prolaza koji Azovsko more razdvaja od Crnog i povezuje poluotok Kerč na Krimu s Tamanskim poluotokom na jugu Rusije, a Rusija ga je pustila u promet u svibnju ove godine.

"Kada se međunarodni zakoni prekrše, kao i ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, Europska će unija stati na stranu ukrajinskog naroda. Osuđujemo gradnju mosta bez pristanka Ukrajine", rekla je Mogherini europarlamentarcima u Strasbourgu.

"Most onemogućava prolaz plovila u ukrajinske luke u Azovskom moru. Rusija je prije šest mjeseci počela primjenjivati novi inspekcijski režim za teretna plovila, koja pristižu u ukrajinske luke u Azovskom moru ili iz njih izlaze. Te inspekcije uzrokuju velika kašnjenja koja su se dramatično povećala u prethodnim mjesecima i izravno utječu na troškove, ne samo ukrajinskih izvoznika, već i brodova članica Europske unije", poručila je Mogherini.

Početkom listopada ove godine objavljeno je da će Ukrajina izgraditi vojnu bazu u Azovskom moru, kako bi se suprotstavili sve većim ruskim snagama.

"Crno more je europsko more i ne želimo biti svjedoci novog okupljanja vojnih snaga u našoj neposrednoj blizini. Inzistirat ćemo na međunarodnom pravu, konvencijama i podržavati Ukrajinu u ovim okolnostima", istaknula je Mogherini.

Šefica europske diplomacije ponovila je da EU nikada neće priznati nezakonitu rusku aneksiju Krima.

Sandra Kalniete, potpredsjednica kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) rekla je kako "bezočno kršenje međunarodnog prava od strane Ruske Federacije nije ništa novo".

"Europska unija do sada nije bila dorasla izazovu. Pokazivala je nezainteresiranost i slabost, prije nego snagu i odlučnost", ocijenila je Kalniete.

Interes je Europske unije slobodna plovidba u Azovskom moru, a Europska unija treba djelovati kao posrednik između Kijeva i Moskve, rekao je u raspravi Victor Bostinaru ispred kluba socijaldemokrata u Europskom parlamentu (S&D).

Militarizacija Crnog mora "predstavlja rizik za cijeli istočni blok NATO-a", a u Azovskom se moru treba izbjeći daljnja militarizacija, smatra Bostinaru.

Jean-Luc Schaffhauser, koji je govorio ispred kluba zastupnika Europa nacija i slobode (ENF), smatra da je američka odluka da isporuči oružje Ukrajini, razlog povećanje tenzija u Azovskom moru.

"Kijev želi sukob s Moskvom, usprkos sporazumu iz Minska, a Europska unija je suučesnik u tome", rekao je Schaffhauser.

Europski parlament će o rezoluciji o stanju u Azovskom moru glasati u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:38