INCIDENT NA LETU

'MOLIM VAS ODMAH DOĐITE, NAŠAO SAM PIŠTOLJ I PUTOVNICE, JEDNA OD NJIH JE PREMIJEROVA!' Putnik usred leta nad Atlantikom otišao u WC i ostao u šoku

 
 LEON NEAL / AFP

Britanske vlasti pokrenule su istragu protiv tjelohranitelja bivšeg premijera Davida Camerona zato što je ostavio svoje oružje u WC-u na transatlantskom letu British Airwaysa.

Prema pisanju britanskih medija, pištolj, i to 9-milimetarski Glock 17, uz koji su bile i dvije putovnice - tjelohraniteljeva te Cameronova - pronašao je, kako tvrde, prestravljeni putnik te ga predao posadi aviona koji je ovog ponedjeljka letio iz New Yorka u London i kojim se Cameron vraćao sa suprugom Samanthom s kratkog vikend-izleta u tom američkom velegradu.

Zaboravni pripadnik Metropolitan Policea koji je radio kao Cameronov tjelohranitelj skinuo je svoju futrolu s pištoljem i odložio je dok je koristio WC te je na nju zaboravio. Zbog toga je trenutno suspendiran.

“Svjesni smo incidenta na letu za Veliku Britaniju koji se dogodio 3. veljače i dotični policijski službenik maknut je s operativnih dužnosti. Ovaj slučaj shvaćamo ekstremno ozbiljno i pokrenuta je interna istraga”, tvrdi Metropolitan Police.
Osobe upućene u slučaj ukazale su da je incident mogao završiti mnogo ozbiljnije. Oružje je, tvrde, pronašla dobronamjerna osoba. Tvrde kako je pitanje što se sve moglo dogoditi da ga je pronašao netko tko je želio učiniti zlo.
Cameronov tabor nije želio ulaziti u pojedinosti incidenta. Kratko su rekli kako je to stvar policije.

David Cameron je služio kao britanski premijer šest godina. Odstupio je kad se pokazalo da je većina ljudi u Velikoj Britaniji glasala za izlazak iz Europske unije. Tvrdi da osjeća djelomičnu odgovornost za Brexit i da ga ona i dandanas proganja. No, život mu nije stao. Ni izdaleka. Lani je navodno zaradio više od 800.000 funti na govorima i javnim nastupima.

Britain's former prime minister David Cameron attends the Remembrance Sunday ceremony at the Cenotaph on Whitehall in central London, on November 10, 2019. - Remembrance Sunday is an annual commemoration held on the closest Sunday to Armistice Day, November 11, the anniversary of the end of the First World War and services across Commonwealth countries remember servicemen and women who have fallen in the line of duty since WWI. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
AFP
David Cameron

Kao državnik, nekad aktualni, a sada bivši, ima pravo na stalnu zaštitu, uz koju su se već i prije vezali sigurnosni incidenti. Njegova je pratnja bila kritizirana i 2014. godine kad se jedan trkač sudario s njim tijekom posjeta Leedsu. Isto tako, Cameron i svita našli su se na meti 2012. kad se ispostavilo da su on i Samantha zaboravili svoju kćer Nancy u pubu.

Posljednji incident sličan ovom najnovijem zabilježen je 2008. godine kada je policajka koja je pazila na tadašnjeg premijera Tonyja Blaira ostavila svoj pištolj u Starbucksu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:46