SMRTNA KAZNA

'MOLIM VAS, UBIJTE ME U PLINSKOJ KOMORI' Brutalnom ubojici koji boluje od rijetke bolesti ipak nije ispunjena želja, sinoć je ubijen injekcijom

 
U pravokutniku: Russell Bucklew
 Missouri Department of Correction, Stringer / REUTERS

Djelatnici zatvorskog sustava američke savezne države Missouri u utorak su smrtonosnom injekcijom u popodnevnim satima pogubili osuđenog ubojicu, otmičara i lopova Russella Bucklewa (51), piše CNN. Bucklew je proglašen mrtvim u 18:23 sati po lokalnom vremenu.

Izvršenju smrtne kazne smrtonosnom injekcijom protivili su se aktivisti Projekta smrtna kazna pri Američkoj zajednici za građanske slobode (ACLU) i Bucklewovi odvjetnici jer je osuđeni bolovao od rijetke bolesti krvnih žila koja uzrokuje stvaranje tumora u glavi te učestalo krvarenje iz ustiju, nosa, očiju i ušiju. Smatralo se da bi mu smrtonosna injekcija priuštila nepotrebno tešku i bolnu smrt.

"Žalujemo zbog nepotrebne i nezakonite egzekucije Russella Bucklewa", rekla je Cassandra Stubbs iz ACLU-a. "Missouri je izvršio egzekuciju kojom su riskirali mučenje i kršenje međunarodnog zakona unatoč tome što se gospodin Bucklew tijekom boravka u zatvoru ponašao uzorno i pokajao za svoje zločine. Ideja da se ubije ovog smrtno bolesnog čovjeka koji je tijekom 23 godine u zatvoru bio uzoran zatvorenik vrijedila je mrlje na našoj demokraciji i čovječnosti. Ovo je sramota."

Svjedoci izvršenja smrtne kazne, među kojima su bili i novinari CNN-ove podružnice KFVS-a te bivši okružni tužitelj Morley Swingle, tužitelj u slučaju protiv Russella Bucklewa, rekli su da je Bucklew umro mirno i bez većih komplikacija. "Zatvorio je oči i zaspao", rekao je Swingle.

Bucklewovi su odvjetnici tijekom žalbenog procesa predložili da ga se umjesto smrtonosnom injekcijom pogubi u plinskoj komori.

Liječnik Joel Zivot ustvrdio je da su Bucklewovi dišni putovi "toliko kompromitirani i opstruirani", pogotovo kada leži na leđima, da bi ih se vrlo lako moglo probušiti te da bi se Bucklew zbog toga mogao ugušiti. "Ako to dotaknete, krvarit će", napisao je Zivot.

ACLU je tada pisao da bi Bucklew zbog svog oboljenja u slučaju izvršenja smrtne kazne smrtonosnom injekcijom mogao umrijeti najgorom smrću u povijesti američkog zatvorskog sustava. ACLU je dodao da bi egzekucija Bucklewa predstavljala kršenje ustavne odredbe protiv okrutnog i dodatnog kažnjavanja.

Bucklewovo je slučaj tijekom žalbenog procesa došao i na stol Vrhovnog suda SAD-a koji je odlučio da ga se može pogubiti smrtonosnom injekcijom.

Sudac Neil Gorsuch rekao je u objašnjenju da Osmi amandman Ustava SAD-a prilikom izvršavanja smrtnih kazni "ne zahtijeva izbjegavanje svog rizika boli". Dodao je i da Bucklew nije dokazao da bi egzekucija u plinskoj komori "znatno" reducirala rizik od bolova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:00