ŽALI ZBOG VEZE S PREDSJEDNIKOM

Monica Lewinsky: Moja afera s Clintonom je uključivala veliku zloupotrebu moći

 REUTERS

Bivša službenica Bijele kuće Monica Lewinsky, koja je bila u ljubavnoj vezi s bivšim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom je medijima kazala kako je njihov odnos bio 'slučaj velike zloupotrebe moći', piše BBC.

Lewinsky je imala 22 godine kad je ušla u ljubavnu aferu s tadašnjim predsjednikom, koji je od nje stariji 27 godina.

Napisala je članak za časopis Vanity Fair, u kojem se osvrnula na događaje vezane uz pokret #MeToo. Otkrila je da joj je nakon skandala koji je izbio vezano uz njezinu aferu s Clintonom dijagnosticiran posttraumatski sindrom. Takvo stanje joj je prouzročilo javno izlaganje i progon kojeg je doživjela kad su se napisi o aferi pojavili u novinama i kad je sve završilo sudskim postupkom.

Vijesti o njihovom odnosu su vladale američkim medijima 1998. i 1999. Clinton je u početku aferu negirao, a zatim je pod pritiskom priznao da je postojao 'nepriličan intimni fizički kontakt' s bivšom službenicom Bijele kuće.

Republikanska stranka je tada započela s pokušajem pokretanja postupka opoziva predsjednika uz tvrdnju da je lagao državnim istražiteljima. Postupak opoziva predsjednika nije pokrenut i Clinton je ostao na vlasti do 2001. godine.

U članku za časopis Vanity Fair Lewinsky (44) kaže da i dalje stoji iza svoje tvrdnje da je njezin odnos s predsjednikom bio dobrovoljan, ali dodaje da su među njima postojale 'velike razlike u odnosu moći'.

Lewinsky kaže da je u to vrijeme imala 'ograničeno razumijevanje posljedica' i da svakodnevno žali zbog veze s predsjednikom.

'Definicija 'pristanka' u rječniku? Dati pristanak da se nešto dogodi', napisala je. 'Ipak, ono što riječ 'nešto' znači u ovom slučaju, kad se u obzir uzme odnos moći, njegova pozicija, moja dob?...On je bio moj šef. Bio je najmoćniji čovjek na planeti. Imao je 27 godina više od mene, s dovoljno iskustva da bi trebao znati više.'

Otkad se ponovno pojavila u javnosti 2014. godine Lewinsky je redovito javno govorila o maltretiranju na internetu i sebe nazivala 'prvim pacijentom' ovog trenda.

U eseju u Vanity Fairu je pisala o nastajućem pokretu žena koje javno govore protiv seksualnog uznemiravanja i napada. Napisla je da je bila dirnuta do suza nakon što su je kontaktirali iz pokreta #MeToo i izrazili simpatije zbog toga što je bila 'tako sama' za vrijeme skandala.

'Izolacija je tako moćno oružje onog tko te potčinjava. Ali mi se čini da danas ne bih bila tako izolirana u istoj takvoj situaciji', napisala je.

'Postoje i ljudi koji tvrde da moja iskustva u Bijeloj kući nemaju mjesto u ovom pokretu, jer ono što se dogodilo između mene i Billa Clintona nije bio seksualni napad, iako danas shvaćamo da je to predstavljalo veliku zloupotrebu moći', smatra Lewinsky

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:31