NATJERALI GA DA ODE

'MORAM PRIHVATITI DA ME MOJA STRANKA I SUGRAĐANI VIŠE NE ŽELE' Južnoafrička Republika ostala bez predsjednika, korumpirani Zuma dao ostavku

 
Jacob Zuma
 Siphiwe Sibeko / REUTERS

Predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma objavio je u srijedu navečer da podnosi ostavku koja "odmah stupa na snagu", poslušavši zahtjev svoje stranke, Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

- Odlučio sam odstupiti s dužnosti predsjednika republike i ta odluka stupa na snagu odmah, premda se ne slažem s čelništvom moje stranke, rekao je Zuma u govoru koji je televizija izravno prenosila.

- Moram prihvatiti da me moja stranka i sugrađani više ne žele, dodao je, rekavši da je "uvijek bio discipliniran član ANC-a".

Nakon višetjednih pregovora i sastanaka, stranka na vlasti je u utorak zatražila ostavku predsjednika Zume koji je umiješan u korupcijske afere.

Budući da nije dobila njegov odgovor, stranka je u srijedu odlučila da će ga prisiliti na ostavku, najavivši već u četvrtak glasovanje o povjerenju, čiji ishod nije bio upitan.

- Morao sam odstupiti zbog glasovanja o povjerenju, obrazložio je predsjednik u svom govoru.

Vlast Jacoba Zume počela je slabjeti kad je u prosincu 2017. na dužnost dopredsjednika ANC-a izabran Cyril Ramaphosa koji je svoju kampanju usmjerio prema suzbijanju korupcije.

Po ustavu, Ramaphosa postaje privremeni predsjednik i parlament ga treba formalno izabrati u roku 30 dana.

Izbor će se organizirati do petka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:19