TELEVIZIJA NE LAŽE!

MORSKI PAS GA JE UGRIZAO ZA NOGU, ALI ON NIJE PANIČARIO Neurolog otkrio kako je otjerao zvijer i ostao živ: 'To sam gledao u jednom dokumentarcu'

 
Ilustracija, velika bijela psina
 Profimedia, Uppa creative

Neurolog William Lytton (61), muškarac kojeg je 15. kolovoza nedaleko od mjesta Truro u američkoj saveznoj državi Massachusetts za nogu ugrizao morski pas, otkrio je u utorak da napad preživio zato što je životinju udario šakom u škrge, piše The Independent.

U svom prvom intervju nakon napada, Lytton je otkrio da ga je morski pas napao dok je plivao. "Najednom sam osjetio nevjerojatnu bol u nozi i shvatio sam da me ugrizao", rekao je. "Brzo sam ga i snažno udario u škrge i to mi je najvjerojatnije spasilo život."

Lytton sada ima gips na lijevoj podlaktici jer su mu se od udarca oštetile tetive i longetu na lijevoj nozi. "Ispočetka sam bio prestrašen, međutim nisam imao vremena razmišljati", rekao je 61-godišnjak nakon tretmana fizikalne terapije u bostonskoj bolnici Spaulding Rehabilitation gdje boravi od nedjelje. "Ne osjećam se kao heroj. Imao sam puno sreće."

Neurolog je rekao da se sjetio da je u jednom dokumentarnom filmu vidio da su morski psi jako ranjivi na području škrga. Morski je pas na udarca pustio Lyttona koji je potom otplivao nazad na obalu gdje je potražio pomoć.

Vijest o incidentu ubrzo je stigla do njegove žene June i dvaju kćerki koje su s njim taj dan bile na plaži, a drugi su mu posjetitelji plaže pružili prvu pomoć kako bi zaustavili krvarenje zbog kojeg je Lytton već počeo gubiti svijest. "Bol je bila neizdrživa. Sjećam se da je helikopter došao po mene. Dva dana koja su uslijedila su mi totalna misterija", rekao je Lytton.

Neurolog je helikopterom prebačen u Medicinski centar Tufts u Bostonu gdje je operiran šest puta i stavljen u dvodnevnu induciranu komu. Tijekom operacije transfuzijom mu je dano skoro šest litara krvi. Liječnici kažu da Lytton treba biti sretan što je živ i da ga čeka više tjedana duga terapija te još najmanje jedna operacija.

Morski pas je na sreću promašio sve bitnije živce i vene, a nije ni trajno oštetio Lyttonove kosti. Liječnici su iz njegovih rana izvadili nekoliko dijelova zubiju morskog psa i s više od stotinu šavova su mu popravili oštećene mišiće i kožu. "Noga mi izgleda kao umjetničko djelo", šali se Lytton.

Neurolog je otkrio da mu se ne žuri natrag u vodu. "Zastrašujuće je misliti o tome. Znam da to nije lijepo reći, ali morske pse nisam volio ni prije, a sad ih volim još manje", rekao je Lytton.

Za Lyttonovu suprugu napad morskog psa na njezinog muža još uvije ne djeluje stvarno. "Dogodilo se tako blizu obali. Nikad nisam mislila da bi se to moglo dogoditi. Još uvijek mi djeluje nestvarno", rekla je June.

Biolozi trenutno pokušavaju otkriti koje je vrste bio morski pas koji je napao Lyttona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:37