KERČ

Moskva odbacila poziv Njemačke i Francuske da oslobodi ukrajinske mornare

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.12.2018. u 14:44

Three Ukrainian naval ships (L), which were recently seized by Russia's FSB security service, are seen anchored in a port in Kerch, Crimea November 28, 2018. REUTERS/Alla Dmitrieva
Alla Dmitrieva / REUTERS

Ilustracija: Krim

Rusija je u subotu odbacila poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da oslobodi zatočene ukrajinske mornare, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici.

Zatraživši od Moskve u petak da oslobodi 24 ukrajinska mornara uhićena prošli mjesec kod Kerčkog prolaza, koji se nalazi nedaleko od Krima i ukrajinskim lukama na Azovskom moru osigurava izlaz na Crno more, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuli su niz pitanja koja ih "jako zabrinjavaju".

To su "ljudska prava na Krimu, koji je Rusija anektirala protivno međunarodnom pravu, rusko korištenje vojne sile u Kerčkom prolazu i nasilni pretresi brodova u Azovskom moru".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da "žali što se u drugom dijelu priopćenja, u kojem Berlin i Pariz drsko optužuju Rusiju za određena kršenja ljudskih prava na Krimu i eskalaciju napetosti u Azovskom moru i Kerčkom prolazu, iznose neprihvatljivi zahtjevi".

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je Merkel u telefonskom razgovoru da su ukrajinski mornari pod istragom i da se s njima postupa u skladu s ruskim zakonom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo