KERČ

Moskva odbacila poziv Njemačke i Francuske da oslobodi ukrajinske mornare

Ilustracija: Krim
 Alla Dmitrieva / REUTERS

Rusija je u subotu odbacila poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da oslobodi zatočene ukrajinske mornare, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici.

Zatraživši od Moskve u petak da oslobodi 24 ukrajinska mornara uhićena prošli mjesec kod Kerčkog prolaza, koji se nalazi nedaleko od Krima i ukrajinskim lukama na Azovskom moru osigurava izlaz na Crno more, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuli su niz pitanja koja ih "jako zabrinjavaju".

To su "ljudska prava na Krimu, koji je Rusija anektirala protivno međunarodnom pravu, rusko korištenje vojne sile u Kerčkom prolazu i nasilni pretresi brodova u Azovskom moru".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da "žali što se u drugom dijelu priopćenja, u kojem Berlin i Pariz drsko optužuju Rusiju za određena kršenja ljudskih prava na Krimu i eskalaciju napetosti u Azovskom moru i Kerčkom prolazu, iznose neprihvatljivi zahtjevi".

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je Merkel u telefonskom razgovoru da su ukrajinski mornari pod istragom i da se s njima postupa u skladu s ruskim zakonom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:26