URNEBES U SRBIJI

MOST KOJI KREĆE NIOTKUDA, A NE VODI NIKAMO Arhitektonsko 'čudo': Mještani već 15 godina duboku rijeku prelaze preko mosta na koji se penju ljestvama

 
 Screenshot / Prva.rs video

Stanovnici sela Donje Krajince kraj Leskovca u Srbiji već 15 godina muku muče s prelaskom mosta preko rijeke Južne Morave. Put koji moraju prijeći vrlo je opasan jer se penju po sedam metara visokim drvenim ljestvama da bi uopće stupili na most, za koji kažu da kreće niotkuda, a vodi nikamo.

- Volio bih da netko od vlasti dođe i popne se ovim ljestvama. Ovako mi putujemo u Europu. Neka vidi cijeli svijet, rekao je jedan mještanin za Prvu TV.

Obližnja autocesta koja vodi prema Makedoniji doslovce je odvojila ovo selo od zemlje koju mještani obrađuju s druge strane rijeke. Naime, tijekom radova na izgradnji autoceste uništeni su tzv. gazovi, odnosno plićaci preko kojih su jednostavno prelazili na drugu obalu.

- Rijeka je nekad bila šira i plića, a nakon radova tok je postao uži, došlo je do kanaliziranja, rijeka je sada dublja, pojašnjava jedan mještanin.

Žalili su se stoga vlastima, zahtijevali su most i dobili su ga, ali do njega nije sagrađena nijedna pristupna cesta i tako već 15 godina građevina stoji, a mještani se na nju penju trošnim drvenim ljestvama.

Mnogi su se zato odrekli zemlje koju su imali, no još uvijek ima upornih i hrabrih pa prvo po sedam metara visokim ljestvama, a onda preko mosta i dalje nose hranu, vodu, gnojivo… Opremu dižu pomoću konopa, a prenosili su i košnice.

Najteže je ljudima sa stokom čije se farme ne mogu preseliti na drugu obalu. Neki zato umjesto ljestava koriste konje, no to je moguće samo kroz plićak, i to kad je nizak vodostaj jer spomenutih gazova pri normalnom vodostaju više nema.

Iz općine su rekli da za ovu godinu nije predviđena gradnja pristupne prometnice pa nema ni roka za završetak betonskog mosta koji kao da bez krila lebdi u zraku.

Ovog se proljeća prvi put dogodilo da mještani nisu posijali pšenicu i kukuruz jer iako traktor stiže do mosta, ne mogu sve prenijeti na drugu stranu. Mještani upozoravaju da se nešto mora riješiti.

Sami su pozvali ekipu emisije Exploziv Prve TV kako bi kamera snimila arhitektonsko čudo koje se tu nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:15