BREXIT IDE DALJE

MOŽE LI BORIS JOHNSON IZVESTI ČUDO U ZADNJI TREN? Dogodio se možda i prijelomni pomak, u tijeku su intenzivni pregovori s Bruxellesom

Leo Varadkar i Boris Johnson
 NOEL MULLEN via REUTERS

Glavni pregovarač EU za Brexit, Michael Barnier, dobio je zeleno svjetlo članica EU za početak intenzivnih pregovora o zadnjem prijedlogu britanskog premijera Borisa Johnsona za sporazum o izlasku UK iz Unije.

Iako detalji najnovijeg prijedloga još nisu poznati javno, prva naznaka da bi konačno moglo doći do pomaka došla je nakon sastanka Johnsona i irskog kolege Lea Varadkara u četvrtak, nakon kojeg je Varadkar izjavio da vidi “put do sporazuma” u Johnsonovu prijedlogu.

Radni doručak

Britanski ministar za Brexit Stephen Barclay jučer se sastao s Barnierom u Bruxellesu. Sastanak, održan uz radni doručak, odužio se na više od dva sata, a nakon predstavljanja prijedloga Barnier je zatražio - i dobio - dozvolu od EU27 za ulazak u intenzivne pregovore i odriješene ruke za pregovore preko vikenda.

Dok je trajao sastanak, čelnik Vijeća EU Donald Tusk izjavio je da UK još nije ponudio izvediv i realističan prijedlog te da je prije tjedan dana rekao Johnsonu da će nakon sedam dana jasno reći da više nema prilika za sporazum - iz objektivnih razloga - prije summita EU koji bi se trebao održati 17. listopada.

- No, jučer, kad su se sreli irski premijer i premijer UK, obojica su prvi put vidjeli put koji vodi k sporazumu - rekao je Tusk. “Dobio sam obećavajuće signale od premijera da je sporazum još moguć. Naravno, ne postoje jamstva za uspjeh, i vrijeme je gotovo isteklo, no i najmanju priliku treba iskoristiti. Brexit bez sporazuma nikad neće biti izbor EU.”

Sud pravde

Prema zadnjem poznatom prijedlogu, Sjeverna Irska zadržala bi ukupnu tržišnu regulativu EU, a carinske kontrole odvijale bi se na mjestima dalje od granice. Nadležnost za sporove zadržao bi Europski sud pravde. No, sjevernoirska unionistička stranka imala bi pravo veta na zadržavanje regulative EU, čime bi efektivno mogla jednostrano ukinuti i takav, ograničeni zaštitni mehanizam protiv uspostave tvrde granice.

Prema pojedinim izvorima iz EU, britanska strana navodno “klizi sve bliže” originalnom prijedlogu zaštitnog mehanizma, kakav je EU već prihvatila. Barnier je ambasadorima EU27 rekao da je UK spreman prihvatiti većinsku odluku građana Sjeverne Irske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:38