MAGAZIN OBJAŠNJAVA

Može li itko osim Borisa Johnsona postati sljedeći britanski premijer?

Najzanimljiviji Johnsonov konkurent je Rory Stewart, jedini kadnidat koji odbija Brexit bez sporazuma. Smatra se da Stewart priprema teren za unutarstranačke izbore
Boris Johnson
 REUTERS

Bivši ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson, koji iza sebe ima i dva mandata kao gradonačelnik Londona, gotovo sigurno će biti jedan od dva kandidata između kojih će članovi britanske Konzervativne stranke odabrati novog čelnika, a time i novog premijera Ujedinjenog Kraljevstva.

Konzervativni zastupnici parlamenta Johnsonu su dali čak 114 od 313 mogućih glasova i ako ne dođe do obrata u kojem bi izgubio veći dio podrške koju sada ima, matematički je nemoguće da ne ostane jedan od dva kandidata s najviše glasova na kraju predizbora, u kojima odluku donose članovi Donjeg doma.

Svi ostali kandidati sada se utrkuju za drugo mjesto, s kojeg će dobiti priliku uvjeriti sve članove stranke da su bolji izbor za sljedećeg premijera od kontroverznog Johnsona, čija je karijera ministra vanjskih poslova bila obilježena gafovima i neprofesionalnim ponašanjem.

Na drugom i trećem mjestu nalaze se aktualni ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt i ministar okoliša Michael Gove, koji su dobili 43 i 37 glasova zastupnika.

Sva tri vodeća kandidata žestoki su pobornici Brexita. Gove je na prošlim izborima za čelnika stranke bio voditelj Johnsonove kampanje, no na dan kada je Johnson trebao objaviti kandidaturu, Gove je i sam ušao u utrku. Na kraju je bio treći, iza Therese May i Andree Leadsom, koja je ovaj tjedan eliminirana zbog premale podrške.

Mnogi konzervativni zastupnici doživljavaju Govea kao “pristojnijeg” kandidata od Johnsona, iako ni on nije spreman otpisati Brexit bez sporazuma kao opciju. Njegovoj je kandidaturi najviše naštetilo priznanje kako je u mladosti probao kokain.

Milijunaš Hunt čovjek je kojeg mnogi krive za urušavanje javnog zdravstva, kojem je bio na čelu kao ministar od 2012. do 2018. Poput Johnsona, i Hunt obećava zastupnicima da će on moći izboriti bolji sporazum s EU nego što je uspjela May, iako Bruxelles uporno ponavlja da neće biti novih pregovora. Angela Merkel mu je, tvrdi, osobno rekla suprotno.

Od ostalih imena u utrci najzanimljivije je ono posljednjeg kandidata - državnog tajnika za međunarodnu pomoć Roryja Stewarta. Stewart je u prvom krugu jedva izbjegao eliminaciju, a jedini je kandidat koji odbija Brexit bez sporazuma. Mnogi smatraju da Stewart samo priprema teren za sljedeće unutarstranačke izbore, kada će posljedice Brexita eliminirati sve političare koji su ga zagovarali.

S druge strane Stewartov šarm osvaja javnost, ali i članove stranke, koji će u konačnici odlučiti o pobjedniku. Prema ispitivanju stavova članstva provedenom u četvrtak, Stewart je izbio na drugo mjesto iza Johnsona. U manje od dva mjeseca prestigao je i Govea i Hunta, pa čak i bivšeg ministra Brexita Dominica Raaba, koji je među članovima stranke čvrsto stajao odmah iza Johnsona.

Tkogod postane čelnik stranke od vodećih kandidata - Johnsona, Hunta ili Govea - mogao bi biti jedan od najkratkovječnijih premijera u povijesti, jer će ga gotovo sigurno dočekati glasanje o opozivu, kojem bi se mogli pridružiti brojni umjereni zastupnici konzervativaca. No, ako zastupnici prepoznaju volju većine članova, autsajder Stewart mogao bi neočekivano završiti na čelu države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:34