MORAO POBJEĆI IZ ZEMLJE

MUGABEOV NASLJEDNIK 'KROKODIL' VRATIO SE U ZIMBABVE U petak priseže za predsjednika: 'Ovo je početak nove demokracije'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.11.2017. u 20:36

Zimbabwe's former vice president Emmerson Mnangagwa, who is due to be sworn in to replace Robert Mugabe as president, addresses supporters in Harare, Zimbabwe, November 22, 2017. REUTERS/Mike Hutchings - RC1D00FC5500
REUTERS

 

Emmerson Mnangagwa koji će na predsjedničkoj dužnosti zamijeniti Roberta Mugabea u srijedu je izrazio zadovoljstvo zbog "početka nove demokracije" u Zimbabveu i pozvao "sve domoljube" na suradnju, u prvom govoru od početka krize.

"Danas smo svjedoci početka nove demokracije", istaknuo je, sa širokim osmijehom na licu i uz odobravanje stotina ljudi okupljenih ispred sjedišta stranke na vlasti, Zanu-PF-a u Harareu.

Bivši potpredsjednik (75) koji će u petak prisegnuti na predsjedničku dužnost, obećao je da će "služiti" narodu i pozvao "sve domoljube u Zimbabveu da se ujedine i surađuju".

"Želimo rast našeg gospodarstva i nova radna mjesta", rekao je dok u zemlji vladaju velika nezaposlenost i nestašica gotova novca, a javni dug raste.

Zimbabwe's former vice president Emmerson Mnangagwa, who is due to be sworn in to replace Robert Mugabe as President, addresses supporters in Harare, Zimbabwe, November 22, 2017. REUTERS/Mike Hutchings - RC1C75C35DA0
REUTERS
 

Mnangagwa se vratio u zemlju nakon što je iz nje morao pobjeći iz straha za svoju sigurnost i obzirom da je 6. studenog isključen iz vlade nakon sukoba s prvom damom Grace Mugabe.

Vojnici su prošlu srijedu preuzeli vlast, prosvjedujući protiv predsjednikove odluke da smijeni potpredsjednika Mnangagwu, favorita Zanu-PF-a za Mugabeovog nasljednika, koji je zbog svoje žestoke naravi poznat pod nadimkom Krokodil.

Zahvalio je vojsci koja je nakon njegove smjene intervenirala u noći na 15. studenog bez vidljivog nasilja. Taj bivši čelnik sigurnosnog aparata priznao je da je tijekom krize bio u "neprekidnoj vezi" s vojnim vrhom.

Robert Mugabe (93) je u utorak pod pritiskom vojske, ulice i svoje stranke pristao podnijeti ostavku nakon 37 godina vladavine.

Tagovi

Izdvajamo