IZGUBILA STRPLJENJE

MUKE PO BREXITU Merkel: Sve dogovorite do subote ili neće biti izvanrednog summita!

 REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel je preko svojih diplomata u Bruxellesu poručila da ne kani doći na izvanredni summit u nedjelju ako se svi pregovori s Velikom Britanijom ne riješe do subote. Nikakvi novi pregovori ne dolaze u obzir, istaknula je Merkel.

Tako je njezina poruka bacila sjenu na sastanak koji su održali britanska premijerka Theresa May i Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije. Njih su dvoje razgovarali dulje od dva sata, a iz EK je kasnije objavljeno kako je postignut “jako dobar napredak” i da se “rad nastavlja”. Britanski su mediji prenijeli kako je May rekla da napravljen napredak i da su pregovarači dobili smjernice.

“Planiram se vratiti na sljedeći sastanak s predsjednikom Junckerom u subotu da raspravimo kako doći do zaključenja ovog procesa u interesu naših naroda”, poručila je premijerka. Potvrđeno je da je Merkel bila izuzetno nezadovoljna kada je saznala da su nove prijedloge za raspravu o završnom dokumentu o izlasku Velike Britanije iz EU iznijeli prvo Španjolska, a zatim i neke druge zemlje.

Madrid traži da se precizira da će o statusu Gibraltara izravno pregovarati Britanija i Španjolska. No, stvarni je razlog takvog stava unutarnjopolitičke naravi jer su pred vladom lokalni izbori u Andaluziji (2. prosinca) na kojima moraju dokazati da su jači od opozicije. Njemačkoj smeta i novi zahtjev Francuske da se raspravlja o pitanju ribarenja.

Zbog svega navedenog, kako je objavljeno, nije zaključen prijedlog političke deklaracije o budućim odnosima EU i Velike Britanije. O njima će se početi pregovarati nakon izlaska Londona iz članstva, dakle 30. ožujka. S druge pak strane, situacija je sve bolja za premijerku May na domaćoj političkoj sceni.

Njezini protivnici u Konzervativnoj stranci nisu uspjeli - do sada - sakupiti potrebnih 48 zahtjeva za raspravu o povjerenju njezinom liderstvu. I sjevernoirska unionistička stranka DUP, koja održava većinu konzervativnoj vladi u parlamentu, jučer je objavila da ne kane povući svoju podršku premijerki May. A samo dan ranije su prijetili, tvrdeći kako su spremni na rušenje vlade.

Tako se izjalovljuje plan oporbenih laburista da nakon što konzervativci sruše svoju premijerku izvrše pritisak i ishode prijevremene izbore. Sada pak svu svoju energiju usmjeravaju na glasanje o sporazumu o Brexitu u britanskom parlamentu i nadaju se da će ondje propasti te da će oni nakon toga moći dobiti toliko željene izbore. Problem je u tome što u ovom trenutku May ima solidnu podršku u svojoj stranci, a i dio laburista je sklon izlasku iz EU sa sporazumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:03