KLJUČNI ČOVJEK

MUNJEVITI UPAD AMERIČKIH KOMANDOSA NA TERITORIJ ISLAMSKE DRŽAVE Specijalci u ekspresnoj akciji ostvarili kapitalni ulov!

Arhivska fotografija
 John Moore / Getty Images / 2007 Getty Images

Dvojica visokopozicioniranih članova iračke obavještajne službe tvrde da su specijalne snage američke vojske u Iraku uhitile šefa jedinice za kemijsko naoružanje Islamske države Sleimana Daouda al-Afaria, javlja Associated Press .

Ovo je prvi veliki uspjeh nove strategije Obamine administracije koja je u prosincu prošle godine poslala komandose u Irak s ciljem da ulove ili likvidiraju vođe ISIS-a.

Sleiman Daoud al-Afari (50) svoj je "zanat" izučio radeći za Sadama Huseina, u sada nepostojećem odjelu Vojne industrijalizacije koji se bavio biološkim i kemijskim oružjem.

Njegov najveći "uspjeh" u redovima ISIS-a bio je stvaranje minimalne zalihe bojnog otrova iperita, notornog po korištenju u Prvom svjetskom ratu. ISIS je taj bojni otrov upotrijebio tek u manjem obujmu tijekom napada u Siriji u kolovozu 2015. godine.

Dvojica iračkih obavještajaca koji su otkrili vijest inzistirali su na anonimnosti, budući da nisu dobili dozvolu svojih nadređenih da razgovaraju s medijima. Američke vlasti još uvijek nisu službeno komentirale navodno uhićenje, iako su potvrdili da je prošli tjedan uhvaćen jedan od vođa u IS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:25