OSLOBOĐEN OPTUŽBI

Muškarac koji je sa svojih 150 kg slomio četveromjesečnog magarca 'nije kriv'

 CC Pixabay / CC Pixabay

Sud u Malagi oslobodio je 36-godišnjeg muškarca krivnje za smrt mladoga magarca koji je uginuo od unutarnjih ozljeda nakon što ga je optuženi zajahao, pri čemu valja spomenuti da je magarac bio četiri mjeseca stara beba, a optuženi težak 150 kilograma.

Incident se dogodio uoči Božića prošle godine u gradu Luceni na jugu Španjolske, gdje su općinske vlasti postavile žive jaslice. Društvo malom Isusu, Mariji i Josipu tradicionalo su pravili su vol i magarac.

Betlehemsku idilu prekinuo je međutim dobro raspoloženi i teški muškarac koji je, misleći da se radi o dobroj šali, preskočio ogradu i uzjahao na magarčića u dobi kad te životinje još sisaju majčino mlijeko.

Magare je uginulo od teških unutarnjih ozljeda nakon samo dva dana, a pravi je cirkus nastao kad je "šaljivac" fotografiju svog podviga postavio na društvene mreže. To je zgrozilo ljubitelje životinja.

Svjetska organizacija za zaštitu prava i dobrobiti životinja PETA za nesreću je okrivila i azil za magarce El Refugio del Burrito koji je općinskom vijeću iznajmio životinju. Azil je zato tužio počinitelja sudu za nanesenu materijalnu i moralnu štetu.

Veseli i pretili Španjolac nakon toga je bio uhićen, jedno je vrijeme proveo i iza rešetaka, a proces koji se odužio pratile su kontroverze. Na kraju je sudac u Malagi odlučio da muškarac nije kriv za zločin unatoč svom neukusnom potezu i da uzjahati magarca takve dobi, makar i u ograđenim živom jaslicama predstavlja samo incident.

Španjolske i svjetske udruge za prava životinja ovom presudom nisu zadovoljne, a El Refugio del Burrito je najavio je da će se na oslobađajuću presudu žaliti, te obećao da više neće iznajmljivati mlade magarčiće koji bi mogli doći u smrtnu opasnost, kako se to dogodilo nesretnom Plateru, kako je bilo ime uginule životinje.

Magarac živi diljem svijeta kao domaća životinja. Naraste u visinu od 90 do 150 centimetara, ovisno o vrsti, a težina im iznosi do 400 kilograma. Spolnu zrelost dosežu u dobi od dvije godine, a pariti se mogu cijelu godinu. Na svijet obično dolazi jedan mladunac, težak 25 kilograma. Mlijeko siše pet do šest mjeseci i privržen je majci.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 04:50