PONOS TURSKE

NA AERODROMU VELIČINE SPLITA UMJETNA INTELIGENCIJA VODIT ĆE PUTNIKE DO AVIONA Erdogan je sve do jučer tajio ime buduće najveće zračne luke na svijetu

 

Činom slijetanja zrakoplova turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana jučer je, na 95. godišnjicu proglašenja turske republike, ta zemlja svijetu odlučila predstaviti svoj (zapravo Erdoğanov) veliki ponos: novi istanbulski aerodrom. Dakako, Erdoğanov aerodrom - jedan od megaprojekata za revitalizaciju gospodarstva i utvrđenja turskog mjesta na svjetskoj sceni - nije običan aerodrom.

Riječ je o zračnoj luci koja će, prema predsjednikovim riječima, vrlo brzo postati najveći svjetski aerodrom, glavna poveznica između Azije i Europe.

Naime, novi aerodrom u prvoj će fazi primati 90 milijuna putnika godišnje, no za deset godina, kada u potpunosti bude dovršen, njegovih šest pista i 76 četvornih kilometara prostora, što odgovara veličini Splita, trebali bi opsluživati 200 milijuna putnika godišnje. To je dvostruko veći broj putnika nego na trenutačno najvećem svjetskom aerodromu Hartsfield-Jackson u Atlanti. Na sve se detalje mislilo. Interijeri su osmišljeni u tradicionalnom turskom i islamskom stilu, a kontrolni toranj u obliku je tulipana, cvjetnog simbola Turske. Nedavno je dobio arhitektonsku nagradu za dizajn. Aerodrom je istodobno i moderan i za snalaženje putnika koristit će se mobilne aplikacije, ali i umjetna inteligencija.

Reuters

Turkey's President Tayyip Erdogan attends the official opening ceremony of Istanbul's new airport, in Istanbul, Turkey, October 29, 2018. REUTERS/Murad Sezer - RC15F7D248A0
REUTERS

Reuters

 

Uza sve to, energetski je učinkovit i ima high tech sigurnosni sustav.

No, nisu svi detalji vezani za aerodrom bajni. Gradnju su pratile brojne nedaće, a bilo je upitno i hoće li biti dovršen na vrijeme zbog štrajka radnika od kojih su neki uhićeni. Sindikati su ga nazvali “grobljem” zbog velikog broja nesreća na radu. Potvrđena je smrt 37 radnika, a spekulira se da je možda dodatnih stotinu skončalo u utrci s vremenom da se aerodrom dovrši. Vlasti veću brojku negiraju. Govorilo se i o negativnim posljedicama na okoliš i bioraznolikost.

Radovi su manje-više okončani na vrijeme za simbolično jučerašnje otvaranje i početak letova na nekoliko destinacija.

No, pravo stavljanje u funkciju očekuje se u prosincu kada bi sav promet s dosadašnjeg međunarodnog istanbulskog aerodroma trebao biti prebačen na novi aerodrom. Dosadašnja glavna zračna luka, nazvana po osnivaču sekularne Turske Mustafi Kemalu Atatürku, bit će zatvorena. Ime novoga aerodroma, Erdoğan je objavio tek jučer na otvorenju - Zračna luka Istanbul.

Aerodrom za domaće letove Sabiha Gökçen, koji se nalazi na azijskoj strani turskog velegrada, a ime je dobio po prvoj svjetskoj pilotkinji borbenih aviona (navodno bosanskog podrijetla), ostaje aktivan s 31 milijunom putnika godišnje.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo