VAL TOPLINE

NA ALJASCI SU PRVI PUT U POVIJESTI IZMJERILI VIŠE OD 30 CELZIJEVIH STUPNJEVA Temperaturni šok na krajnjem sjeveru Amerike: 'Posvuda padaju rekordi'

 Susanne Miller/US Fish and Wildlife Service/Handout/File Photo / REUTERS

Rekordno visoke temperature izmjerene su u više mjesta na jugu američke države Aljaske, objavio je američki hidrometeorološki zavod u petak na Twitteru.

Rekordne temperature u četvrtak zabilježene su u zračnoj luci Anchorage, gdje se termometar popeo na 32,2 stupnja Celzijeva, više od prijašnjeg rekorda od 29,4 stupnja koliko je bilo zabilježeno 14. lipnja 1969., u najvećem gradu u toj državi.

"Na nekoliko lokacija širom južne Aljaske zabilježen je najtopliji dan dosad", izvješćuje u tweetu zavod. "I druge lokacije imaju rekordno visoke temperature", navodi se zatim.

Temperature u četvrtak bile su najviše od kad se počelo bilježiti vrijeme u toj najsjevernijoj američkoj saveznoj državi, od 1952. godine.

Prosječne srpanjske temperature na Aljasci ispod su 20 stupnjeva.

Prošli mjesec meteorološka služba na Aljasci objavila je da je to bio najtopliji lipanj od početka bilježenja temperatura, s obzirom na prosječne temperature ispod 16 stupnjeva.

Istodobno, količina oborina rekordno je niska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:52