TRAGIČNE ŽRTVE

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 24 GODINA UBIJENI SU SARAJEVSKI ROMEO I JULIJA Boško je prvi pao, a Admira je dopuzala do njega i zagrlila ga...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.05.2017. u 12:32

YOUTUBE

Na današnji dan prije 24 godine poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić. Slika mrtvih tijela mladog para iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.

- Samo nas metak može razdvojiti, govorila je Admira, koju u opkoljenom Sarajevu nije želio ostaviti dugogodišnji dečko.

U 17 sati 18. svibnja 1993., prije točno 24 godine, nesretno je završila jedna velika ljubav, koja je postala metafora rata u BiH. Boško i Admira, tada 24-godišnjaci, maštali su kako da se dokopaju druge strane Miljacke, što je za njih značilo slobodu, piše Slobodna Dalmacija.

Željeli su doći do Grbavice koju su u to vrijeme držali Srbi. Planirali su u Beograd pa dalje izvan zemlje.

Taj dan Admirina majka Nedreta je plakala, a otac Zijo nije htio govoriti jer se nije slagao s tim da krenu. No, Admira nije željela ostaviti svoju jedinu ljubav.

 

Američki reporter Kurt Schork, koji je svijetu prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, 1993. za Reuters je napisao da su sve strane dozvolile da prođu liniju razgraničenja. I danas je nejasno zašto su pucali na njih.

Boško i Admira krenuli su prema mostu uz zid, hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Držali su se za ruke kada su ih pogodili snajperski hici.

- Boško je prvi pao, ona je dopuzala do njega i zagrlila ga. Tako su umrli, ispričala je Boškova majka Radmila, koja nikad nije saznala s koje strane su pucali na mladi par jer nikada nije pokrenuta istraga.

Slika njihovih tijela u zagrljaju obišla je cijeli svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom.

Sedam dana ih se nitko nije usudio maknuti s mosta. Osmi dan srpska vojska je natjerala zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu.

Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i pokopana na groblju Lav.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo