TRAGEDIJA U INDONEZIJI

NA KOBNOM LETU BILA DVA STRANCA Jedan od njih bio je i biciklist iz Italije, samo nekoliko sati uoči tragedija na Instagramu je ostavio zadnju poruku

 
 Antara Foto/Lukmansyah/Anushree Fadnavis/Reuters / Facebook

Brodovi u utorak pretražuju morsko područje kod indonezijskog otoka Jave u potrazi za žrtvama i olupinom nakon što se u ponedjeljak indonezijski putnički zrakoplov srušio u more zajedno sa 189 putnika, objavili su dužnosnici.

Boing 737 MAX 8, avioprijevoznika Lion Aira, pao je u ponedjeljak u more oko 13 minuta nakon što je poletio s međunarodnog aerodroma u Džakarti. Dužnosnici su u ponedjeljak objavili da ne očekuju da će naći preživjele.

Timovi koji su angažirani u potrazi pronašli su dijelove tijela i ostatke za koje vjeruju da pripadaju zrakoplovu u moru u blizini grada Karawanga, 70 km istočno od Džakarte.

- Pokupili smo jučer ostatke ljudskih tijela i ostatke olupine. Za sada još ne možemo točno odrediti mjesto pada zrakoplova - kazao je Made Oka iz nacionalne agencije za potragu i spašavanje. Dodao je da su brodovi dodatno opremljeni sonarima koji trebaju pomoći u potrazi.

Kako javlja Reuters, dvojica ribara svojim su očima svjedočili strašnoj tragediji. Bili su na brodu kada je zrakoplov ponirao u more. Nije bilo gotovo nikakve buke dok je padao. Strmoglavio se u vodu gotovo okomito, sa nosom prema dolje. Poniranje u more bilo je popraćeno zvukom eksplozije, a potom i stupovima dima.

Dva strana državljanina

Zrakoplov indonezijskoga Lion Aira prevozio je 189 putnika i članova posade, među kojima jedno dijete i dvije bebe. Na letu su bila dva strana državljanina - pilot koji je iz New Delhija i jedan talijanski državljanin.

Radi se o bivšem profesionalnom biciklistu Andrei Manfrediju (26) koji je još isto jutro na Instagramu objavio fotografije bicikla uz opis:

- Mogao bih skroz promijeniti svoj život, ali nikako svoju strast.

Manfredi je iz Pise otputovao u Hong Kong gdje je proveo nekoliko dana da bi nakon toga došao u Džakartu. Nedugo prije nesreće pilot indijske nacionalnosti Bhavye Suneja prijavio je ‘tehničke poteškoće’ i nekoliko minuta nakon polijetanja zatražio od kontrole leta povratak u zračnu luku. Povratak mu je dozvoljen, no letjelica je ubrzo nestala s radara i pala u more.

Manfredijev biciklistički tim Bardiani-CSF objavio je na društvenim mrežama njegovu fotografiju i oprostio se od bivšeg člana:

- Uspomena na ozbiljnog dečka zaljubljenog u ovaj sport ostat će u svima nama koji smo ga imali sreću poznavati.

Pilot indijske nacionalnosti Bhavye Suneja radio je za Lion Air od ožujka 2011. Imao je upisanih 11.000 sati leta. Nakon što su im prijatelji i rođaci donijeli loše vijesti, Sunejovi roditelji su se odmah iz New Delhija zaputili u Džakartu.

- Molim vas, molite za nas - rekla je uplakana majka dok je ulazila u automobil. Obiteljski prijatelj Anil Gupta rekao je da je Sunejov otac bio u takvom šoku da nije mogao ni pričati, a sestre i majka nisu prestajale plakati.

Gulshan Suneja, father of Bhavye Suneja, a pilot of Lion Air flight JT610 which crashed into the sea, is consoled before he leaves for Jakarta, in New Delhi, India, October 29, 2018. REUTERS/Anushree Fadnavis
Anushree Fadnavis / REUTERS
Shrvani otac pilota Bhavye Suneja

Oženjen prije dva tjedna

Jedan od putnika kobnog leta bio je i 22-godišnji Deryl Fida Febrianto koji se oženio prije dva tjedna. Putovao je u Pangkal Pinang gdje je trebao raditi na kruzeru. Njegova žena Lutfinani Eka Putri (23) rekla je lokalnim medijima da joj je muž poslao poruku i fotografiju iz aviona u 6:12 sati ujutro, a već tri minute kasnije prestao je odgovarati na poruke. Par se poznavao od djetinjstva, odrasli su zajedno.

- Kad sam čula na vijestima što se dogodilo na vijestima, provjerila sam broj leta na fotografiji koju mi je Deryl poslao. Odmah sam počela plakati… - rekla je.

Lutfiani shows an undated picture of her husband, Deryl Fida Febrianto, a passenger on Lion Air flight JT610, that crashed into the sea, at her house in Surabaya, Indonesia, October 29, 2018. Antara Foto/Didik Suhartono via REUTERS -  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN INDONESIA.
Antara Foto/Didik Suhartono / REUTERS
Lutfinani Eka Putri drži fotografiju muža Deryla Fide Febrianta koji je bio putnik kobnog leta

U zrakoplovu Boeinga-737 nalazilo se 178 odraslih osoba, dvije bebe, dva pilota i pet stjuardesa. U avionu su bila i 23 indonezijska dužnosnika, objavio je Reuters. Od stranih državljanina registrirani su pilot i biciklist.

Jedan je muškarac pukom srećom propustio let. Sony Setiawan je zapeo u prometu, zakasnio na ukrcavanje i poletio drugim avionom koji je sretno stigao na odredište. Ondje je doznao vijesti i slomio se zbog gubitka prijatelja.

Tehnički problemi

Kako je objavio internetski potral aviation-safety.net, zrakoplov koji se u ponedjeljak srušio u more na prethodnom je letu imao problema s očitavanjem podataka jer se pokazalo da su podaci o položaju i brzini bili ‘nepouzdani’.

Kako se navodi, tijekom leta na liniji iz Denpasara ka Džakarti pokazala su se ‘neregularna očitovanja vrijednosti položaja i brzine odmah nakon polijetanja’. Izvršni direktor Lion Aira Edwars Sirait potvrdio je u utorak za agenciju dpa da je zrakoplov tada imao problema s očitavanjem, no dodao je kako su ‘problemi bili riješeni tijekom noći’. Po pisanju aviation-safety.neta, navodno je srušeni zrakoplov imao iste probleme s očitanjem vrijednosti.

Po riječima direktora Lion Aira, pilot zrakoplova, Indijac koji je imao iskustvo od više od 6.000 sati letenja, zatražio je da se vrati u zračnu luku zbog nespecificiranog tehničkog problema.

Soerjanto Tjahjono, čelnik Nacionalnog odbora za spašavanje, izjavio je da se nada kako će čim prije biti pronađene crne kutije zrakoplova, koje bi trebale pomoći utvrditi okolnosti pada.

A crying mother shows a graduation picture of her son, Agil Nugroho Septian, who was a passenger on Lion Air flight JT610, that crashed into the sea, at her house in Tegal, Indonesia, October 29, 2018. Antara Foto/Lukmansyah via REUTERS -  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN INDONESIA.
Antara Foto/Lukmansyah / REUTERS
Uplakana majka drži sliku sina Agila Nugroha Septiana koji je bio na kobnom letu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:30