INTERVJU S JOSIPOM JURATOVIĆEM

Na Merkel su ljuti i u CDU, ali nemaju pravu alternativu

 Vojko Bašić / CROPIX

Njemački SPD je gubitnik izbora, ali njihov zastupnik Josip Juratović može biti zadovoljan jer je četvrti put uzastopno izabran u Bundestag.

Kako ocjenjujete rezultate ovih izbora?

- Moglo se očekivati da će ispasti takvi rezultati, koji su poražavajući za dosadašnju veliku koaliciju CDU-SPD. Nažalost, nama u SPD-u nije uspjelo stvoriti raspravu oko ciljeva po pitanju budućnosti Njemačke i Europe jer je Angela Merkel svoju cjelokupnu strategiju svela na to da se tematski ne natječemo po pojedinim temama i nametnula politiku ružičastih naočala po principu 'nama je dobro i ja sam jedina garancija za takvo stanje'. Više nije bilo natjecanja između demokratskih stranaka, što je dovelo do toga da su populističke stranke poput AfD-a na desnoj strani od CDU dobile otvoreni prostor, a situacijom koja je nastala s izbjeglicama uspjelo im je polarizirati društvo.

Unatoč relativnoj pobjedi, nije li ovo poraz Angele Merkel?

- Nazvao bih to Pirovom pobjedom jer će njezina politika guranja problema pod tepih dobivati sve više kritika, prije svega u njezinoj vlastitoj stranci. Tamo je već očito da baš i nije omiljena, ali CDU trenutačno nema alternative jer je već na početku svoje karijere kao kancelarka eliminirala sve potencijalne oponente unutar CDU. U međuvremenu su se problemi nagomilali, na primjer socijalne razlike u Njemačkoj i cjelokupna situacija EU koja je jako nestabilna. Njemačka treba zajedno s Francuskom hitno ponuditi rješenja za budućnost Europe po pitanju sigurnosti i socijalne stabilnosti, a Merkel to dosad nije učinila.

Kakva će koalicija iduće četiri godine vladati Njemačkom?

- Angela Merkel je ovim izbornim rezultatom prinuđena stvarati koaliciju s četiri stranke u kojima su i stranke poput Liberalne i Zelenih koji se nalaze u krajnjoj suprotnosti. To je nova situacija za njemački parlament gdje su dosad stvarane koalicije dvije do tri stranke, ako se CSU uzme kao treća sestrinska stranka CDU.

Zbog čega je AfD tako popularan?

- Što se tiče popularnosti AfD-a, činjenica je da je Angela Merkel cjelokupni uspjeh političkog rada pripisivala sebi, pri čemu su je i mediji u tome podržavali. Tako se na jednoj strani stvorio osjećaj da su sve demokratske stranke iste i pogotovo u vrijeme dolaska izbjeglica AfD je uspio polarizirati društvo za i protiv izbjeglica, šireći strah i islamofobiju. Nažalost, taj je autokratski pokret već duboko zagazio širom Europe pa je već na vlasti u Poljskoj i Mađarskoj, tako da se i ovih 13 posto u Njemačkoj pod ovakvim uvjetima moglo očekivati.

Kako će uspjeh AfD-a utjecati na njemačko društvo i politiku?

- Već je uočljivo da je demokratski pokret višestruko jači od tog autokratskog pokreta koji je najvećim dijelom izražen u Istočnoj Njemačkoj gdje demokratske vrijednosti, kao i u svim bivšim socijalističkim zemljama, nisu toliko izražene, barem ne kao što je to slučaj u zapadnom dijelu Njemačke. Međutim, taj autokratski pokret ne smije se zanemariti i zato je bitno da ih se u njihovu parlamentarnom radu tjera da daju odgovore na sva aktualna pitanja društva. Jer, među AfD-ovim zastupnicima koji će ući u parlament nalazi se hrpa notornih revizionista i slabo zamaskiranih neonacista koji su najavili pohod na korjenite promjene njemačke političke scene. Međutim, vidjet ćemo kako će se snaći kao opozicija kad u Bundestagu budu pitanja poput reforme mirovinskog sustava za koja i sami kažu da nemaju stav.

Što je uzrok ovakvog poraza SPD-a? Ima li ljevica budućnost?

- SPD je najstarija njemačka stranka koja stoji za mir i socijalnu pravdu. U ovakvim složenim vremenima globalnih razmjera Njemačkoj treba stranka koja će spajati društvo, a ne razdvajati ga kao što to čini autokratski pokret AfD. Konzervativne i liberalne stranke će uglavnom voditi politiku maksimalne koristi za sebe, dok jedini koji se ozbiljno suprotstavljaju tom autokratskom pokretu ostaju socijaldemokrati. Oni su već iskusni jer su se u svojoj povijesti borili protiv totalitarizama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:21