INCIDENT U HORMUŠKOM TJESNACU

NA POMOLU NOVA OPASNA ESKALACIJA NA BLISKOM ISTOKU Amerikanci oborili iransku bespilotnu letjelicu koja je nadlijetala njihov ratni brod

USS Boxer
 Ahmed Jadallah / REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je u četvrtak da je američki borbeni brod USS Boxer oborio iranski vojni dron koji je nadlijetao Hormuški tjesnac, ključni morski prolaz kojim prolazi ogroman broj naftnih tankera, a u kojem se nalazi i spomenuti američki brod.

Američki izvori tvrde da je obaranje bio obrambeni čin, s obzirom da je iranska strana ignorirala zahtjeve da se dron udalji od USS Boxera.

- Ovo je samo posljednji u nizu provokativnih i neprijateljskih iranskih poteza protiv plovila u međunarodnim vodama, izjavio je Donald Trump.

- Amerika zadržava pravo da brani svoje osoblje, postrojenja i interese i poziva sve države da osude iranska nastojanja u ometanju slobodne plovidbe i globalne trgovine, dodao je Trump.

Nedugo prije ove izjave on je ustvrdio da se 'upravo dogodilo nešto veliko' s Iranom, odgovarajući pritom na pitanje da prokomentira iransku ponudu SAD-u da dozvoli opsežne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja u zamjenu za ukidanje američkih sankcija.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman je u priopćenju potvrdio incident s dronom, dodajući da se dogodio u 10.00 sati po mjesnom vremenu (7.30 sati po srednjoeuropskom) dok se USS Boxer pripremao da uđe u Hormuški tjesnac.

Iran je 20. lipnja srušio američki dron koji je, tvrdi, bio u njegovu zračnom prostoru. Donald Trump je dva dana poslije u posljednji tren otkazao zračne udare na Iran kako bi spriječio ljudske gubitke, i dalje prijeteći Teheranu da će snositi posljedice rušenja drona.

Istovremeno, američka mornarica je u četvrtak priopćila da je počela potragu za mornarom koji je s nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln pao u Arapsko more, nedaleko od Perzijskog zaljeva.

Američki mornar čiji identitet nije otkriven, proglašen je nestalim u srijedu, dodaje se u priopćenju 5. flote bazirane u Bahrejnu.

U potrazi uz USS Abraham Lincoln sudjeluju američka krstarica USS Leyte Gulf, španjolska fregata Mendez Nunez i pakistanski brod PSN Aslat.

Obaranje drona je događaj koji bi mogao dodatno zaoštriti ionako visoke tenzije na Bliskom istoku u svjetlu propasti nukleranog sporazuma svjetskih sila s Iranom i uvođenja američkih sankcija režimu u Teheranu. Do incidenta je došlo i na dan kada su iranske vlasti objavile da su zaplijenile strani tanker koji je, kako tvrde, krijumčario naftu u Perzijskom zaljevu.

- Strani tanker koji je krijumčario milijun litara nafte na otok Larak u Perzijskom zaljevu zaplijenjen je, objavila je televizija, dodavši kako je brod zaplijenjen u nedjelju.

Revolucionarna garda izjavila je kako je zaplijenjeni tanker, čije ime iranske vlasti još nisu otkrile, isti tanker koji je dotegljen nakon što su poslali poziv u pomoć. - Brod koji je Iran doteglio u svoje vode nakon što smo primili poziv u pomoć, kasnije je zaplijenjen sudskim nalogom nakon što smo otkrili da krijumčare naftu, poručili su prema navodima televizije iz Garde.

Rekli su i kako nisu zaplijenili niti jedan drugi brod u Zaljevu.

Iranske pomorske vojne snage pomogle su onesposobljenom stranom tankeru u Zaljevu kojemu je trebao popravak, citirala je glasnogovornika iranskog ministarstva vanjskih poslova poluslužbena novinska agencija ISNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:17