NEIZBJEŽNO

NA POMOLU PARLAMENTARNI IZBORI U ŠPANJOLSKOJ Vladajući lijevi centar premijera Sancheza nema podršku za formiranje vlade

 REUTERS

MADRID - Izgledno je da će Španjolci na prijevremene izbore u studenom jer vladajući lijevi centar premijera Pedra Sancheza nema podršku ostalih stranaka za formiranje vlade, rekla je zastupnica i glasnogovornica te stranke u utorak dok španjolski kralj Felipe VI. održava konzultacije s vodećim strankama.

"Prema našim saznanjima, u ovom trenutku, Unidas Podemos će se suzdržati od glasovanja, a stranke Građani i Narodna stranka glasovati protiv“, rekla je Adriana Lastra novinarima nakon izlaska iz parlamenta u Madridu.

"Izbori su neizbježni", dodala je.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) osvojila je na izborima u travnju najviše glasova no nedovoljno za samostalno formiranje vlade.

Otad vodi pregovore sa srodnom lijevom formacijom Unidas Podemos no propali su svi dosadašnji pokušaji postizanja sporazuma. PSOE ne želi Unidas Podemos kao koalicijskog partnera, nego svoju manjinsku vladu. Unidas Podemos uvjetuje podršku ulaskom u vladu.

Ako Španjolska ne dobije vladu do 23. rujna kralj će raspustiti parlament i raspisati izbore. Felipe VI. se u ponedjeljak sastao s manjim strankama, a u utorak razgovara s vodećim strankama ma sastancima koji bi trebali završiti u večernjim satima nakon razgovora sa Sanchezom.

Kralj nastoji vidjeti je li Sanchez dobio podršku ostalih stranaka za sastavljanje vlade jer zbog broja zastupnika niti jedna alternativna opcija, uključujući desnicu, ne može formirati vladu.

Sanchez u srpnju dva puta nije dobio podršku parlamenta tijekom glasovanja o vladi. Ako kralj u razgovoru s liderima stranaka i Sánchezom dobije potvrdu da bi on ipak mogao biti izglasan, bit će održano glasovanje o vladi 21. i 22. rujna. U suprotnom će kralj raspisati izbore za 10. studenog.

Ankete pokazuju da bi PSOE na izborima u studenom opet dobio najviše glasova ali manje od 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta koliko je potrebno za samostalno sastavljanje vlade. Nakon izbora u travnju ta stranka ima 123 zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:29