STRAVA U ENGLESKOJ

NA POMOLU PREOKRET U ISTRAZI Policija ispituje četvero osumnjičenih za smrt u prikolici, otac nestalog mladića opisao jezivi telefonski poziv

Nguyen Dinh Luong (lijevo), Pham Thi Tra My (desno), kamion u kojem su pronađeni leševi (dolje)
 REUTERS, Family Handout

Više vijetnamskih obitelji strahuje da se njihovi bližnji nalaze među 39 žrtava pronađenih ovaj tjedan u kamionu blizu Londona, dok vijetnamski katolički svećenik tvrdi da su većina žrtava upravo Vijetnamci.

Nguyen Dinh Gia, otac 20-godišnjeg Vijetnamca Nguyena Dinha Luonga, rekao je u subotu za AFP da je prije nekoliko dana primio poziv gdje mu je rečeno da mu je sin umro pokušavajući doći u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Anonimni sugovornik koji je govorio na vijetnamskom rekao mu je: "Žao mi je, nešto neočekivano se dogodilo".

"Čini se da je moj sin bio u tom kamionu, oni su svi mrtvi", rekao je otac.

U prvo vrijeme, britanska je policija objavila da su žrtve Kinezi, ali su se sumnje u to pojavile i glasnogovornik je u petak rekao da se situacija mijenja kako napreduje proces identifikacije.

"Moguće je da među žrtvama ima Vijetnamaca", rekao je jedan izvor iz vijetnamskih službi sigurnosti.

Druga obitelj iz središnjeg dijela Vijetnama strahuje da je njihova kći među žrtvama.

Pham Thi Tra, 26-godišnja Vijetnamka, poslala je poruku majci u kojoj je rekla da "ne može disati" i da "umire", prepričao je njezin brat.

Vijetnamski katolički svećenik iz vrlo siromašne regije te zemlje, tvrdi za Reuters da je većina od 39 ljudi pronađenih mrtvih u kamionu u blizini Londona vjerojatno iz Vijetnama.

Anthony Dang Huu Nam iz grada Yen Thanh u provinciji Nghe An, 300-tinjak kilometara udaljenog od Hanoija, kazao je da je u kontaktu s obiteljima žrtava.

"Čitav okrug je u tuzi", rekao je Nam. "Još uvijek skupljam kontakte svih obitelji žrtava, i održat ćemo večeras molitvu za njih. To je katastrofa za našu zajednicu".

Nam je rekao da su mu obitelji kazale kako znaju da su im rođaci putovali u Veliku Britaniju upravo u vrijeme tragedije i da ih sada ne mogu dobiti.

Kineski i vijetnamski dužnosnici sada usko surađuju s britanskom policijom, kazale su njihove ambasade.

Vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u priopćenju u subotu da je dalo instrukcije veleposlanstvu u Londonu da pomogne britanskoj policiji s identifikacijom žrtava.

Međutim, nije željelo špekulirati s njihovim državljanstvom.

Provincija Nghe An je jedna od najsiromašnijih u Vijetnamu, i dom je mnogim žrtvama trgovine ljudima koji završavaju u Europi, objavila je u ožujku zaklada sa sjedištem u SAD-u koja se bori protiv trgovine ljudima, Pacific Links.

Policija u međuvremenu nastavlja ispitivati četvero osumnjičenih za smrt 31 muškarca i 8 žena čija su tijela pronađena u srijedu u teretnom prostoru kamiona hladnjače u industrijskoj zoni Grays u Essexu, tridesetak kilometara istočno od Londona.

U petak je u zračnoj luci Stansted uhićen 48-godišnji muškarac iz Sjeverne Irske, pod sumnjom za ubojstva i urotu u cilju trgovine ljudima.

Dvoje ljudi, par u dobi od 38 godina iz Warringtona, nalaze se u pritvoru pod istom sumnjom, dok je 25-godišnji vozač Mo Robinson na ispitivanju od srijede.

Ilegalni migranti već godinama pokušavaju dospjeti do Velike Britanije skriveni u kamionima koji uglavnom dolaze s europskog kontinenta.

U najvećoj tragediji do sad 58 Kineza pronađeno je 2000. godine kod Dovera u kamionu koji je prevozio rajčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:52