INTERVENCIJA

NA POMOLU PUTINOV STRATEŠKI ZAOKRET: NAKON ŠTO JE U SIRIJI OČUVAO ASADA, OKREĆE SE VENEZUELI I MADURU? U Caracas stigli ruski specijalci i general

Zajedno s vojnicima, stigao je i zapovjednik ruske kopnene vojske Vasilij Tonkošurov
 REUTERS

Ulazi li kriza u Venezueli, zemlji koja je na rubu građanskog rata već puna dva mjeseca, od 22. siječnja, u završnu fazu s neizvjesnim ishodom?

Naime, tijekom vikenda su na aerodrom u Caracasu sletjela dva ruska vojna transportera Il-62 i An-124, koja su, kako javljaju mediji, dovezla stotinjak ruskih vojnih specijalaca. S njima je došao i zapovjednik ruske kopnene vojske general Vasilij Tonkošurov, veteran rata u Afganistanu gdje je bio i ranjen. Osim toga, dopremljeno je i oko 35 tona vojne opreme (ne precizira se što točno). Zrakoplovi su poletjeli iz velike ruske vojne baze Čkalovski nedaleko od Moskve, a prije Caracasa su sletjeli u rusku vojnu bazu u Siriji kod Latakije, objavio je portal Flightrader.

Vojna suradnja

Prije nekog vremena objavljeno je da su u Venezuelu došli i pripadnici ruske privatne vojske Wagner, koji ratuju u Siriji i Srednjoafričkoj Republici (oko toga ima još kontroverzi jer nema jasne potvrde). Kako su javili predstavnici venezuelanske vojske, bliske predsjedniku Nicolásu Maduru, ruski su vojnici došli “u sklopu suradnje dviju vojski”, a prema tvrdnjama nekih tamošnjih medija, ruski vojnici i oprema stigli su kao podrška venezuelanskoj vojsci”.

Podsjetimo da je vlast Nicolása Madura s Rusijom potpisala ugovore vrijedne oko deset milijardi dolara za kupnju suvremenog ruskog naoružanja, a Rusi su im sagradili tvornicu za proizvodnju lokalne verzije automata kalašnjikov.

Neki analitičari smatraju da je ovaj ruski dolazak povezan s nekoliko značajnih prelazaka visokih vojnih dužnosnika na stranu oporbenog predsjednika Juana Gerarda Guaidóa. On je najavio da je u stalnom (tajnom) kontaktu s vojnim dužnosnicima, od kojih mu sve više njih izražava lojalnost. Rusija, pak, čvrsto stoji iza Madura koji se i nada njihovoj pomoći pa je postavio vojsku na granici s Kolumbijom i Brazilom kako bi onemogućio ulazak američke humanitarne pomoći, ali je zato primio ruske humanitarne zrakoplove koji su mu donijeli nekoliko tona lijekova i medicinske opreme.

Nedavno je iz Lisabona u Moskvu prebacio i središnje europsko predstavništvo vodeće venezuelanske naftne kompanije PDVSA, a u tom je smjeru navodno prebačeno i 22 tone zlata iz venezuelanske Narodne banke. Rusi su obećali da će im pomoći oko vađenja nafte, a kompanija ima velike probleme zbog sankcija koje je Zapad uveo Venezueli.

Ruski interesi

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija “štititi svoje interese svim sredstvima u sklopu postojećeg međunarodnog prava”. Rusija je, inače, u Venezuelu već uložila više od 17 milijardi dolara, bez ugovora o kupnji oružja. Maduro je iznio optužbu da ga “američki imperijalisti žele smaknuti”. “Mi smo spriječili plan kojim je vražja marioneta osobno mene željela likvidirati. Imamo dokaze, ne mogu mi ništa zato što nas štiti naš Bog”, izjavio je Nicolás Maduro.

'Washington neće mirno gledati kako Moskva potpiruje napetosti'

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u ponedjeljak svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da Sjedinjene Države neće stajati skrštenih ruku ako Rusija nastavi pojačavati napetosti u Venezueli.

"Stalno miješanje ruskog vojnog osoblja i podrška nelegitimnom režimu Nicolasa Madura u Venezueli moglo bi produžiti patnje venezuelskog naroda koji velikom većinom podržava privremenog predsjednika Juana Guaidoa", kojeg su priznale Sjedinjene Države i više od pedeset drugih zemalja, izvijestio je američki State Department u priopćenju nakon telefonskog razgovora dvojice ministara.

Pompeo je pozvao Rusiju da prekine nekonstruktivno ponašanje i da se pridruži drugim narodima, među kojima je velika većina zemalja zapadne hemisfere, koji žele bolju budućnost za venezuelski narod.

Juan Guaido se proglasio privremenim predsjednikom Venezuele 23. siječnja. Dva mjeseca kasnije, Venezuela i dalje proživljava najtežu krizu u svojoj povijesti.

Nicolas Maduro je istaknuo podršku Rusije i Kine, glavnih vjerovnika zemlje, koji sustavno staju na njegovu stranu u međunarodne institucijama, poput Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. (Hina)

Lavrov optužio Washington za pokušaj državnog udara u Venezueli

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u ponedjeljak Sjedinjene Države da pokušavaju organizirati "državni udar" radi svrgavanja venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura, ne rekavši ništa o dolasku ruskih vojnika u Caracas, koji je kritizirao Washington.

U razgovoru s američkim kolegom Mikeom Pompeom, Sergej Lavrov je "istaknuo da Washington pokušajem organiziranja državnog udara u Venezueli i prijetnjama njezinoj zakonitoj vladi krši UN-ovu povelju i otvoreno se miješa u unutarnje stvari suverene države", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Američki State Department je nešto ranije izvijestio da je Pompeo u tom razgovoru upozorio Lavrova da SAD neće ostati "prekriženih ruku" bude li Rusija i dalje "pojačavala napetost u Venezueli".

"Neprestani upadi ruskog vojnog osoblja radi pomaganja nelegitimnom režimu Nicolasa Madura u Venezueli mogli bi produljiti patnju venezuelskog naroda", rekao je isti izvor.

Letjelica u bojama Rusije bila je u nedjelju parkirana na stazi u međunarodnoj zračnoj luci u Caracasu, objavio je France Presse.

Nije pruženo nikakvo službeno objašnjenje, ali je javna novinska agencija Sputnjik dodala da je riječ o "Antonovu An-124 i o putničkom zrakoplovu tipa Iljušin Il-62" za prijevoz "skupina državnih službenika u okviru vojno-tehničke suradnje" dviju zemalja.

Dvije letjelice su dovezle "99 vojnika i 35 tona opreme", piše Sputnjik.

Dva mjeseca nakon 23. siječnja kada se Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom, Venezuela je još zahvaćena najgorom krizom u njezinoj povijesti, s gospodarstvom koje usporava, valutom koja strmoglavo gubi vrijednost i nestašici koja pogađa sve sektore.

Nicolas Maduro pak ističe potporu Rusije i Kine, glavnih vjerovnika zemlje, koje se sustavno zauzimaju za njega u međunarodnim tijelima kao što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:37