IMPEACHMENT

NA POMOLU ZAOKRET KOJEM SE TRUMP NI U SNU NIJE NADAO Dio republikanaca stat će uz demokrate na suđenju o njegovu opozivu, pojavio se novi dokaz...

 
 SAUL LOEB / AFP

Republikanci u Senatu pod pritiskom su u ponedjeljak da dopuste svjedočenje Johna Boltona jer se pojavio novi dokaz u procesu opoziva američkog predsjednika koji bi trebao pokazati drukčiju verzije od one na kojoj ustraje Donald Trump.

Republikanski senator Mitt Romney, ponekad kritičan prema Trumpu, rekao je kako su izgledi sve veći da će četiri senatora iz njihove stranke glasati za to da se Boltonu, bivšem Trumpovom savjetniku za nacionalnu sigurnost, dopusti svjedočenje.

Ako bi se takav scenarij ostvario, oporbeni demokrati, manjinski u Senatu, dobili bi potreban broj glasova da pozovu Boltona na saslušanje.

(FILES) In this file photo taken on May 13, 2019 National Security Advisor John Bolton listens while US President Donald Trump speaks to the press before a meeting with Hungary's Prime Minister Viktor Orban in the Oval Office of the White House in Washington, DC. - President Donald Trump on January 27, 2020 denied that he told his former national security advisor John Bolton that military aid to Ukraine was tied to Kiev investigating his political rivals. Trump's tweets came after The New York Times reported Sunday that Bolton alleges as much in a draft of his upcoming book.
AFP

Republikanci su dosad odbijali saslušanje svjedoka ili uvođenje novih dokaza nastojeći zaštititi predsjednika Trumpa protiv kojega se u Senatu vodi postupak opoziva.

Dnevnik The New York Times objavio je dijelove knjige Johna Boltona koji navodi da mu je Trump u kolovozu rekao kako želi zaustaviti isplatu 391 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini.

Opoziv se protiv Trumpa vodi po optužbi da je uskratio vojnu pomoć kako bi pritisnuo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Joeu Bidenu i njegovu sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini.

Trump optužuje Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika, da se koristio svojim položajem kako bi pomogao poslovanju svog sina. Joe Biden je najizgledniji kandidat demokrata da se natječe s Trumpom na predsjedničkim izborima 3. studenoga.

Boltonovo svjedočenje moglo bi potkopati glavni argument Trumpove obrane, da nije bilo razmjene "usluge za uslugu" - financijske pomoći za istragu.

No predsjednik Trump u ponedjeljak je ustrajao na svojoj verziji kazavši novinarima nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom: "Nisam vidio rukopis, no mogu vam reći da nikada ništa nije bilo rečeno Johnu Botonu", rekao je novinarima.

Bolton je u rujnu napustio dužnost, a objašnjenja o odlasku proturječna su pa tako Trump kaže da ga je otpustio, a Bolton da je otišao sam.

"Mislim da je sve izglednije da će se drugi republikanci pridružiti nama koji mislimo da bismo trebali saslušati Johna Boltona", rekao je Romney.

Za opoziv predsjednika potrebne su ruke dvije trećine senatora, zbog čega je mala vjerojatnost da će do opoziva doista i doći.

Reuters spominje imena senatorice Susan Collins i senatora Lindseya Grahama koji bi uz Romneya bili skloni glasati za Boltonovo svjedočenje.

Zastupnički dom, u kojoj većinu pak drže demokrati, glasao je za opoziv prošli mjesec, no potrebna je potvrda oba doma američkog Kongresa.

U postupku opoziva u Senatu oporbeni demokrati su tri dana iznosili svoje uvodne riječi, a u subotu su svoju obranu počeli iznositi Trumpovi odvjetnici te nastavljaju u ponedjeljak poslije podne po američkom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:39