NISU POSLUŠALI

NA SVOJU RUKU SE PENJALI PO HIMALAJI I STRADALI Tijela sedmero nestalih alpinista pronađena nakon mjesec dana

 
 Profimedia, imageBROKER

Prema Tweetu Indo-tibetanske granične policije, tijela sedam alpinista koji su krajem prošlog mjeseca nestali na području indijskog dijela Himalaja u nedjelju su pronašle spasilačke ekipe.

Osmero penjača od kojih četvero Britanaca, dva Amerikanca, jedan Australac te lokalni vodič nestali su 26. svibnja u predjelu Nanda Devi East, jednog od najviših vrhova u Indiji, a vjerovalo se kako ih je zatrpala lavina.

Potraga za osmim penjačem i dalje je u tijeku, navode iz Indo-tibetanska granična policija.

Prema Facebook postovima tvrtke koja je organizirala ekspediciju stradali alpinisti su pokušavali proširiti penjačku aktivnost na dotad još neosvojeni, neimenovani vrh, a indijske vlasti izvijestile su kako ekspedicija nije dobila dozvolu za uspon na taj vrh.

"Premda su prethodno zatražili dozvolu za uspon na taj vrh nisu je dobili", rekao je za CNN Vijay Kumar Jogdande, sudac okruga Pithoragarh.

Voditelj ekspedicije od 12 penjača je britanski alpinistički stručnjak Martin Moran, a osam stradalih penjača bili su dio njegove grupe i svi su imali dozvolu za uspon na vrh Nanda Devi East, prema riječima Jogdandea.

No, u bazni kamp su se vratila četvorica, dok se ostalih osmero koji su stradali uputilo u osvajanje neimenovanog vrha. Međutim, nisu se vratili u bazni kamp do 26. svibnja, pa su o tome obaviještene vlasti 31. svibnja, rekao je Jogdande.

U potrazi je početkom lipnja prvo pronađeno pet tijela penjača, djelomično zakopanih u snijegu od lavine, a potom još dva.

Identiteti nestalih penjača nisu službeno obznanjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:53