OSUDIO NAPAD

NAČELNIK OPĆINE SREBRENICA 'Vučića je napala fukara koja ne poštuje ni Srebrenicu ni žrtve, to je napad na sve nas'

Bodyguards try to protect Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic (C) from stones hurled at him by an angry crowd at the Potocari Memorial Center, near the eastern Bosnian town of Srebrenica on July 11, 2015. Tens of thousands of people gathered in Srebrenica on July 11 to commemorate the 20th anniversary of the massacre of thousands of Muslims in the worst mass killing in Europe since World War II. Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic was forced to leave the Srebrenica memorial when the crowd started to chant 'Allahu Akbar' (God is Great) and to throw stones. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
 DIMITAR DILKOFF/AFP

SARAJEVO - Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković oštro je u subotu osudio napad na predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića rekavši da je to bio napad na žrtve zločina i da je počinitelj fukara koja ne poštuje ni Srebrenicu ni žrtve.

"To je napad na naše sveto mjesto, napad na 136 žrtava i na sve one koji ovdje leže, a ne napad na premijera Vučića koji je ovdje došao odati počast našim žrtvama i promatrati kako se žrtve pokapaju", kazao je Duraković za javni servis BHT 1.

Srbijanski premijer napadnut je najprije verbalno kada je nakon komemoracije ulazio u kompleks spomen mezarja da bi se poklonio pred spomenikom žrtvama i na njega položio cvijet.

Iz mase su mu najprije počeli dobacivati "Napolje Vučić" da bi potom u njegovu smjeru bacali i kamenje te boce s vodom.

Pratnja srbijanskog premijera i mjesna policija Vučića su izveli k vozilima naguravajući se pritom s masom iz koje su nastavile stizati salve uvreda i prijetnje zbog čega je izgrednike na red morao pozvati i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Duraković nije krio ogorčenje zbog izgreda ustvrdivši da su za to krivi oni koji sa Srebrenicom i žrtvama nemaju nikakve veze.

"Čovjek (Vučić) je pokazao emociju, vidjeli smo to kada se sreo s majkama Srebrenice, a onda se dogodi da netko tko uopće nije iz Srebrenice i tko nije nikog pokapao, neka ljudska fukara dođe ovdje baciti mrlju na ovo sveto mjesto", kazao je Duraković.

Vučiću i vladi Srbije u ime organizatora ponudio je ispriku te ih je pozvao da prihvate činjenicu da su izgred izazvale osobe koje ni na koji način ne mogu predstavljati Srebrenicu i ljude koji u njoj žive.

"Ako to ne bude tako shvaćeno onda doista nismo spremni za pomirenje", kazao je rezignirano Duraković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2020 23:43