BRINU IH AMBICIJE MERKEL

Nacionalisti u istočnoj Europi osjećaju da njemački izbori pokazuju da su bili u pravu

 Thomas Peter / REUTERS

Zabrinuti ambicijama njemačke kancelarke Angele Merkel da ostvari snažniju integraciju Europske unije, desničarski političari u istočnim članicama EU ukazuju da je njena slaba izborna pobjeda pokazala opravdanost njihovih zabrinutosti.

Euroskeptične vlade u Poljskoj i Mađarskoj bile su glasni kritičari kancelarkinog pristupa "otvorenih vrata" imigraciji i protive se reformama EU kojima bi se više ovlasti prebacilo na Bruxelles na račun nacionalnih vlada.

Poljski ministar vanjskih poslova je rekao da su njemački izbori održani 24. rujna, na kojima su konzervativci Angele Merkel dobili najmanje glasova od 1949., dokaz da je Berlin trebao uzeti u obzir zabrinutosti istočnih članica.

"Ona bi se trebala usredotočiti na održanje jedinstva Europske unije", rekao je Witold Waszczykowski listu Polska The Times. "Gospođa Merkel će morati tražiti nove saveznike, a to otvara manevarski prostor poljskoj diplomaciji".

"Danas nema ozračja za federalizaciju i neće ga biti u bližoj budućnosti".

Očekuje se da će Merkel trebati mjesece da sklopi novu koalicijsku vladu, što će smanjiti njemački pritisak na Varšavu i Poljsku da ispoštuju standarde EU.

Nacionalistički političari na istoku EU nadaju se da će rast protuimigrantske Alternative za Njemačku (AfD), koja je postala treća po veličini stranka, prisiliti Merkel da postroži njeno stajalište glede imigracije nakon što je Njemačka primila više od milijun useljenika 2015. i 2016.

Mađarska je već rekla da su njemački političari od izbora prihvatili mjere snaženja sigurnosti na granicama kako bi se obeshrabrilo migrante da ulaze u EU.

"Glede nekih aspekata ilegalne migracije još uvijek raspravljamo, no postoji puna suglasnost glede glavne točke da je zaštita vanjskih granica Europe vrlo važna", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon susreta s istaknutim njemačkim zastupnicima u Stuttgartu prošlog tjedna.

Stranke mađarskog premijera Viktora Orbana Fidesz i CDU-CSU Angele Merkel pripadaju istom političkom bloku u Europskom parlamentu te je, unatoč kritikama Berlina na njegovu vlast, pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel.

"Pomolimo se tiho svake večeri za produljenje mandata trenutne kancelarke", rekao je prije izbora.

Orban je i sam pred izborima idućeg travnja na kojima će tražiti treći uzastopni mandat i vjerojatno se sada ne želi sučeliti s pitanjima reformi EU, smatraju analitičari.

"Orbanov je cilj zadržati prostor za manevar otvorenim što je duže moguće. On se ne želi u skorije vrijeme sučeliti s 'da ili ne' pitanjima, poput toga treba li Mađarska ući u eurozonu ili ostati na periferiji", rekao je Botond Feledy iz Centra za euro-atlantske integracije i demokraciju u Budimpešti.

Analitičari se rekli da bi Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji žele prevladati nejedinstvo EU, mogli pokušati izdvojiti kooperativnije istočne članice poput Slovačke i Češke i usredotočiti pritisak na Poljsku i Mađarsku da poštuju EU pravila.

Varšava, koja se nalazi pod istragom EU glede poštivanja standarda vladavine prava, priprema se za obnovu kritika.

"Očekujemo da Merkel nastupi čvrsto prema Poljskoj, definitivno ne u idućih nekoliko mjeseci dok se formira nova vlada, ali svakako kad se slegne prašina u unutarnjoj politici", dodao je izvor iz poljske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:36