NOVA STRTEGIJA

Nacionalizacija trave: U Urugvaju će marihuanu prodavati državne službe

Urugvaj je korak do toga da postane prva država na svijetu koja će nacionalizirati prodaju marihuane. Predsjednik José Mujica poslao je u parlamentarnu proceduru zakon koji će legalizirati uzgajanje i prodaju kanabisa u svrhu borbe protiv narkokartela, čiji krvaviji međusobni obračuni potresaju državu.

Vlasti tvrde da će predloženi zakon oslabiti sve moćnije narkokartele, ali i smanjiti konzumaciju teških droga poput kokaina i cracka.

Monopol na uzgoj

“Vjerujemo da je zabrana nekih narkotika stvorila više problema u društvu nego narkotici sami po sebi. Stopa ubojstava porasla je kao rezultat obračuna između bandi i riječ je o fenomenu koji prije nije postojao u Urugvaju”, izjavio je ministar obrane Eleuterio Fernández Huidobro, pojašnjavajući da vlada želi odvojeno voditi borbu protiv dva problema - konzumacije narkotika i njihova krijumčarenja.

Prema postojećim zakonima, posjedovanje i konzumacija manjih količina marihuane bili su dopušteni u Urugvaju, za razliku od uzgoja i prodaje. Vlasti bi trebale organizirati uzgoj marihuane i njezinu prodaju registiriranim korisnicima, a nakon početnog razdoblja taj bi biznis trebale preuzeti privatne tvrtke. Zakonski prijedlog polazi od pretpostavke da konzumacija “lakih droga” ne vodi nužno prema “težim” i štetnijim, te je kao takav poprilično kontroverzan, međutim ima potporu i desne oporbe, što znači da će biti usvojen u parlamentu. Vlada predsjednika Mujice zajedno s cijelim političkim establišmentom uvjerena je da će potpuna legalizacija kanabisa smanjiti broj korisnika kokaina.

Za sve je kriv Nixon

Kako piše britanski The Independent, ta je odluka očiti nastavak pobune latinoameričkih vlada protiv prohibicija koje je 1970-ih nametnula administracija američkog predsjednika Richarda Nixona u “ratu protiv narkotika”. I predsjednici Meksika Felipe Calderon i Kolumbije Juan Manuel Santos (oba su čelnici desnih političkih stranaka) pozvali na razmišljanje o legalizaciji narkotika.

“Užase u našim državama izazvala je Nixonova odluka o započinjanju rata koji su dobili narkokarteli”, rekao je urugvajski ministar obrane Fernández Huidobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:01